Monday, January 31, 2011

Perubahan di dalam blogku ngehehehe...

Ahemmm...

Tadi dalam sibuk semua orang cerita sal bencana banjir yang melanda Sandakan baru2 ni aku pun terikut la jugak bercerita...xmo kalah kan...ya la ikut kawan seopis yang tinggal dalam satu kawasan perumahan dekat rumah sewa aku tu tingkat bawah bangunan pun naik air...mujur rumah aku up sikit...cuma air masuk dari tingkap dapur gara2 hujan lebat ditambah lagi dengan angin kencang...terasa cam dapur aku ada kolam renang mini plak hahaha...merepek!!!

Dalam aku sibuk menyampuk tu sempat la jugak tangan ni gatal2 tekan mouse untuk browse update blog2 lain yang ada dalam list hehehe...so aku ternampak satu blog tutorial by Siti Hajar (sila klik nama beliau untuk belajar ya)...

So aku dah buat save energy mode + hide shoutbox + sticky note hehehe...then aku da tampal gambar2 Giveaway Contest yang aku da join + awards yang aku dapat...(baru dapat dua sudah mo heboh...chait!!!)...

Apa2pun credits to Siti Hajar kerana dari tutorial beliau aku berjaya bikin beberapa perubahan...so untuk belajar lagi pi la jenguk2 blog beliau...chomel macam aku jugak ya a aw!!!

Pssst : mood bermengantukan selepas membedal mee mamak + pepsi + 2 biji limau mandarin...

Giveaway 1001 Followers Mah@mahu

Lalala...

Aku sekarang ni macam dilanda demam GA plak kan...malar ikut GA hahaha...tapi untuk support GA contest untuk abang Mah@mahu ni aku join jugak la...(bajet jek lebih sebab aku pernah dapat hadiah dari beliau sempena menjawab servay di blog beliau tahun lalu hehehe)...


Untuk join GA ni kena la ada syarat2 yang harus dan wajib dipatuhi hehehe...jom usha di bawah ni...

1) Mesti mempunyai blog dan juga Warganegara Malaysia yang beralamat di Malaysia lah...
2) Wajib mem'follow' blog Pengiklanan ini & blog Aizoul selaku sponser hadiah untuk GA...
3) Mesti membuat satu entry khas bertajuk " Giveaway 1001 Followers Mah@mahu ". Dalam entry mesti kena cerita mengenai blog Mah@mahu tak kisah lah korang nak cite apa janji ada cerita dan juga sedikit cerita tentang blog Aizoul selaku sponser juga ok...~ update kalau boleh korang cari persamaan 2 blog ni lagi best...
4) Mesti letakkan banner yg dicipta khas kat atas tu di dlam entry korang. Juga letakkan didalam blog di mana2 sudut tak kisah sidebar ker, bawah ker atas ke tak kisah janji ada...
5) Mesti semua banner tadi di linkkan terus ke entry GA ni (akan di semak)...
6) Dan terakhir mesti tinggalkan link, id follower dan juga email korang disini ok...

Itu sahaja mudah bukan. Yg utama pemenang akan dinilai daripada syarat no 3 iaitu cerita paling menarik dan juga paling kreatif. 5 Pemenang akan dipilih oleh kesemua blog sponser. So tunggu apa lagi buat mulai sekarang. Tempoh GA dari 12 Januari 2011 - 12 Februari 2011 lama untuk memudahkan korang memikirkan entry paling kreatif untuk GA ini.

Pasti korang ternanti2kan hadiah, so ada 5 pemenang dan hadiah2nya adalah :
Tempat pertama : Wang tunai + barangan
Tempat kedua : Wang tunai + barangan
Tempat ketiga : Wang tunai + barangan
2 hadiah saguhati : Barangan

Detail hadiah akan di update dari masa kesemasa. Untuk sebarang pertanyaan boleh la comment di blog ini dan Mah@mahu. Selamat mencuba...

Penaja utama

* * *

Fuhhh jenuh jari jemari menaip semula syarat2 tu ehehe...tapi untuk dapat hadiah aku sanggup lakukan apa saja wahahahahahahaha...erk...terketawa evil sekejap...

Ok...untuk syarat yang 1st & 2nd tu sumanya dah checked...dari pengamatan 4 mata dengan kekuatan degree kanan 175 + degree kiri 350 aku cuba kurik2 info mengenai encik Mah@mahu & encik Aizoul...dan bila aku auto switch kan fokus kepada super macro rupanya dorang ni datang dari negeri yang sama iaitu Pahang...dan aku rasa dorang ni housemate...mungkin aku salah fokus tapi dari entri yang bertajuk Makan-Makan Cari Jalan Ehhh... ada satu gambar bro tu cam muka encik Aizoul...kalo salah mintak mahap ya...:)...dan op koz persamaan kedua2nya ialah mereka ni LELAKI hehehe...

Untuk encik Mah@mahu...selama aku follow blog dia...aku dapati memang banyak info2 menarik yang beliau postkan...tentang kesihatan, tentang isu2 semasa dan banyak lagi...hurm...untuk encik Aizoul plak banyak gambar2 menarik yang beliau post dalam blognya...errr rasanya tu jak la yang aku sempat fokus sebab selalu jugak la aku curi2 post entri di opis ni ngehehehe...

Dannn untuk syarat yang seterusnya pun kira beres hehehe...siap!!!

Pssst : kalo xdapat hadiah pun xpa...janji aku maintain chomel hahaha...

Day 13, 14 & 15 hehehe...

Ngeee...

Aku suka sangat buat 30 Days Challenge ni satu kali round...tapi ada alasannya...sebab beberapa harini hujan tanpa henti dan aku plak hanya guna broadband maka line adalah sangat mustahil dapat berfungsi dengan cemerlang tika dan saat ini...wahhh...

Ba...aku teruskan la task tiga hari yang tersangkut...

Day 13- a letter to someone who has hurt you recently.

Urmmm...rasanya xda la orang yang buat aku sakit hati recently hehehe...cemana mo wat surat arrr...posto2...so conclusionnya...xda la orang yang buat aku sakit hati sangat...aku yang buat orang sakit hati adalah hahaha...sorry...

Day 14- a picture of you and your family.

Ngaum...yang ni lagi haru...uuu...dulu aku memang ada simpan banyak gambar aku & family but bila laptop aku kena virus & kena format...kena2 lagi x sempat save itu ini...maka airmata darah jak la yang kuar...semua gambar2 yang precious HILANG!!!WTH!!!T_T...sedihhhh...yang ada pun mana yang aku sempat upload di fb...tu pun sikit jak...cuma sedihnya!!!

Ini saja la wajah permata hati yang sempat aku save...T_T

(My mom + dad...yang dengan my mom anak bongsu kakak yang sulung...Wawa namanya...yang dengan my dad tu anak kakak yang no.3...Putri)

Argh!!!Cam mo balik kampung plak untuk buli 2 orang budak kecik ni hahaha...

Day 15- put your ipod on shuffle : first 10 song that play.

1) What Am I To You - Norah Jones
2) How Deep Is Your Love - Bee Gees
3) Cinta Sempurna - Yuna
4) Bila Cinta (OST Lagenda Budak Setan) - Fili
5) Bitter Heart - Zee Avi
6) Teruskanlah - Agnes Monica
7) That Thing You Do - The Wonders
8) La La Land - Demi Lovato
9) Don't Forget - Demi Lovato
10) Don't Know Why - Norah Jones

Pssst : Best plak wat entri secara berangkai ni kan...hehehe...

Cinta Hati 1st Giveaway

Ahemmm...

Ok...ni kali kedua aku join GA...dulu join GA dari Sumandak Kinabalu sekarang dari Cinta Aqu & Dia plak...

So syarat2 dia xla susah sangat hehehe...bawah ni syarat2 dia...

# First,mesti follow blog Cinta Aku dan Dia. Ini penting tuk memudahkan korang semua tau perkembangannye.
# Make sure korang tinggalkan jejak di ruangan ''Drop your link here'' okeyy.
# Buat satu entry yg sangat2 menarik tentang ''Cinta Hati 1st Giveaway''. Kemudian,copy banner kat atas ni di sidebar korang & linkkan terus ke blog nie.


# Lepas da ciap wat entry tu,pandai2 la tinggalkan link korang kat ruangan komen k?
# Tag 3orang bloggers tuk join yer.

Tarikh tutup adalah hari ni...31 Januari 2011 hehehe...oleh kerna aku baru buka blog harini aku buat jak la sehabis baik...thanx to Cik Moon sebab tag aku...so aku tag lagi 3 orang ni...sempat x sempat I'm sorry la sebab aku pun baru dapat hari ni...

Tag

Pssst : agak2 apa la giveawaynya ya???

Eh..dapat award???

Hehehe...

Haichummm...selsema masih belum ok lagi...kena2 lagi Sandakan sekarang dilanda hujan lebat tanpa henti sehingga menyebabkan dapurku kebanjiran...untuk full review sal banjir yang melanda Sandakan bebaru ni boleh la usha2 di blog my cuzzy StengJulizah (sila klik nama beliau)...

Ok kita teruskan kepada award hehehe...ya a aw jak ayatku hahaha...ada seorang insan yang tersangat baik hati untuk memberikan daku award ini ahakz...jejejeng...beliau adalah Cik Yatie...yay!!!Akak yang serba pink hehehe...so ini adalah award yang aku dapat...




Thanx sebab berikan aku award yang kewl ni hehehe...ni adalah award yang kedua aku dapat sejak bergiat dalam blog...thanx once again...

Pssst : kemarin pertama kali kunun aku masak kari kepala ikan...nasib baik menjadi...apa lagi Encik AIL tu...sampai licin piring dikerjakan...kari kari~~~

Friday, January 28, 2011

Dreams’ 2011 Miss Photogenic Contest featuring my cuzzy Steng Julizah

Ya a awww!!!

Ya...kazen aku StengJulizah ada join contest Dreams 2011 Miss Photogenic Contest...so aku buat entri ni khas untuk support my kazen yang howt ni...tsss...


So ini la gambar yang dipertaruhkan...as contestant yang ke-54 hehehe...so cara2 untuk vote senang jak...kamurang pi page Dreams Photography & Bridal di facebook...like page tu...then gi tengok dalam album Dreams’ 2011 Miss Photogenic Contest pastu kamurang like la contestant no.54...senang kan...

So kepada yang mo vote tu...bleh la vote...or yang mo vote contestant lain pun no hal...aku support cuzzy la of koz...di bawah ni aku featured jugak la blog + fb beliau...sapa2 yang mo kenal2 tu dipersilakan...but kalo mo ngorat memang x boleh la sebab kazen aku dah married ehehehe...


fb aku???ahahaha...klik jak yang di sidebar tu ehehehe...

Pssst : hehehe...rasa2 muka aku boleh pakai ka untuk Miss Photogenic tu???definately not!!!

* * *

Update hehehe...


Ni gambar aku cilok dari fb Kak Nora Jane...ni gambar aku dengan cuzzy di KK tahun 2009 hahaha...begambar time matahari terpacak atas kepala...tapi tatap maintain cute hahaha...

Day 12 - how you found out about Blog and why you made one.

Sejuk brrr...

Salji malji sudah berturunan dari angkasa...memang sejuk gila...otak jadi beku sampai cakap pun bukan2...hahaha...abaikan ayat di atas...

Task for today is Day 12 - how you found out about blog and why you made one...ok kali ni aku mo ceta cemana aku dapat tau sal blog2 ni...dulu2 tahun 2008 ada member satu opis ceta sal blog...dia cakap dari blog boleh buat duit dengan AdSense punya iklan sebab ada member dia wat cenggitu...so aku create la satu blog...masa ni aku tolong kakak aku promote produk yang dia jual...xingat la apa produk tu...

Bila aku sudah buat blog dengan template yang entah apa benda...dengan content yang skema...aku rasa macam loser plak...then aku biarkan jak la blog tu cenggitu...last2 aku sempat belajar Publisher...untuk wat homepage sendiri...so aku create satu homepage as my personal homepage la kunun tapi still gagal...aku buang jak...

2010 - aku rebuild balik blog lama tu then aku kasi tukar nama...jadikan dia noradzwatyrokkafella.blogspot.com...mula2 type entry in english you...macam la aku ni mat salleh...perasan...tapi time tu aku follow mat salleh punya blog jak...then bila aku find out yang Malaysian pun ramai bloggers...aku start la wat entri dalam bahasa melayu pasar haaa...

Kenapa aku rebuild balik blog aku???mula2 tu aku saja suka2 mo luahkan apa2 saja dalam blog aku...untuk personal reading...lama-kelamaan bila aku banyak follow blog orang, ada la sorang dua yang follow balik...then pelan2 aku customize blog aku sampai la jadi macam yang kamurang nampak harini...ada header yang ada muka aku...dengan nuffnang ads...dengan minah chomel pakai tudung yang suh kamurang follow aku hahaha...

Tujuan asal aku buka blog hanya la untuk luahan perasaan & idea or apa2 yang terlintas di kepala hotakku sampai sekarang ni...cuma makin lama aku rasa entri2 aku banyak yang merapu hahaha...terpulang kamurang la mo nilai cemana kan hehehe...

So...task for today oredi complete...task selepas ni adalah untuk bermengantukan...wuarghp!!!

Pssst : oleh kerana di luar hujan keras maka aku dalam opis pun berkeras jugak mo tidur!!!hahaha...

Satu kali round...day 09, day 10 & day 11...hambik ko!!!

Hahahaha...

Aku ada hutang dengan 30 days challenge...aku terskip day 09, 10 & 11...so entri yang ni aku kasi round habis satu kali hehehe...

Day 09 - Something you're proud of in this few days...

Ok...untuk task yang ni of coz aku sangat bangga dengan adik aku...sebab dia sudah selamat berada di PULAKAS iaitu pusat latihan polis Kepayan Kota Kinabalu Sabah untuk menjalani latihan polis selama 6 bulan setengah...satu lagi ahli keluarga yang bakal membina kerjaya...actually dia la yang last sebab dia adik bongsu aku...manakala kakak-kakak-kakak aku yang len lagi selesa jadi surirumah sepenuh masa...so aku & adik aku la yang ada kerja sekarang ni...sekurang2nya dapat la membantu keluarga...syukur alhamdulillah...

Day 10 - Songs you listen to when you are happy, sad, bored, hyped, mad...

Task yang ni macam tough sikit...sebab aku akan dengar apa2 saja lagu x kira aku gembira ka, sedih ka, busan ka, teruja ka, atau marah...hehehe...tapi of coz la bila gembira aku akan dengar lagu2 yang beatnya rancak...x kira la sapa punya lagu...sama ada lagu melayu ka, indon ka, english ka, hindi ka, cina ka, jepun ka, korea ka...semua sapu hahaha...

Kalo time sedih aku kadang2 gatal jugak pi putar lagu yang sama all the time...mesti lagu yang sayu gila mo mampus...xpun aku pasang muzik Kitaro...ha layan beb!!!

Kalo time busan aku pasang jak la lagu apa2 yang aku rasa sedap mendengarnya sambil aku pun ikut2an menyanyi biarpun sora aku xla sehebat penyanyi tanah air mahupun seberang laut hahaha...

Kalo aku teruja pasti aku akan dengar lagu yang sama berkali2...tapi ni biasanya lagu baru yang aku dengar...jadi bila teruja mesti mo dengar balik2 sampai hafal lirik!!!

Kalo aku marah pun aku bantai jak la lagu apa yang ada...lebih2 lagi lagu yang boleh jerit2 sampai ruyas batang leher...baru puas hati...perasaan marah pun hilang dari kalbu...wah!!!

Day 11 - Another picture of you and your friends...

Hahaha...kali ni aku post gambar me featuring my bestie...hahaha...abaikan pipiku yang gebu + bulu mata palsu yang bikin mata aku jadi besar cam mo makan urang hahaha...ok yang ni pun gambar last year...so jangan heran...kalo kamurang perasan...header aku pun dengan kostum ni dan beberapa gambar di sidebar pun kostum yang sama kerana suma tu dari album yang sama hehehe...gambar2 tu suma diambil pada september 2010 di mana time tu aku memang gemuk gila...sekarang ni kurang sikit la hahaha...dan lagi satu oleh kerna aku suka snap gambar orang or benda lain instead of gambar sendiri...so aku sangat jarang amik gambar muka sendiri sebab aku tau macam sucks gila...


So...aku sudah kasi habis 3 task sekaligus...entri akan datang lepas ni untuk task hari ni plak...

Pssst : raparrr...mo makan nasik goreng + ikan kayu masak sos yang aku tapau dari rumah tadi...yaw!!!


Wahhh!!!Satu tahun sudah!!!

Testing leher...wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!

Sedar x sedar rupanya harini birthday blogku...weeeeee....hari ini 28 Januari 2011, Jumaat...setahun selepas aku buat entri pada 28 Januari 2010, Khamis...1st entri aku is in English sebab aku terperasan yang aku ni anak mat salleh hahaha...bangang!!!

(Sumber gambar : Mr. Googly Woogly)

1st entri aku boleh baca sini k...sure grammar hancuss gilak...hahaha...sekarang ni lagi selesa wat entri dengan bahasa sendiri...bahasa pasar la hahaha...lupakan tu semua yang penting hari ni tarikh best untuk aku celebrate birthday blog aku dengan bertiduran...hehehe...kan hari ni Friday...panjang masa rehatnya wakakaka...nice...

Pssst : aku masih ada hutang 3 entri untuk 30 days challenge...hari ni jugak aku terai kasi habis...schwew!!!

Sabahan Bloggers Yang Howt!!!tsss...

Wuarghp...

Mood demam lagi...haish...tapi oleh kerna aku sudah ditag maka adalah harus untuk aku membikin entri ni yang dihoskan oleh Cik Yatie...sila klik nama beliau untuk usha2 blog beliau yang serba pink...

Ada beberapa syarat yang wajib patuh untuk segmen ni...baca ni hahaha...

1. mesti ada blog (wajib) + sila tgglkan address blog kamu sekali bah.
2. tolong bgtau ya dgn jelas yg kamu 'GirlY' atau 'BoY' bah. he²
3. mestilah datangnya dari sabah sahaja
4. buat entry 'sabahan bloggers yg hot!' kat blog korang dan jgn lupa link kan ke blog aku sama. senang sikit aku nak buat edisi siasat kat blog korang..he²
5. tiada tarikh tamat tempoh, sgt² di alu²kan for sabahan blogger

So aku teruskan dengan request dari owner blog...

1) Blog aku confirmlah...noradzwatyrokkafella.blogspot.com...actually aku ada satu blog lagi but itu untuk aku testing template hehehe...
2) Sudah terang lagi bersuluh bahawa aku adalah seorang wanita chewah...aku belum ready lagi untuk wat pelestik sejeri untuk tukar jantina hahaha...
3) Op koz aku anak jati Sabah...bulih ba kalo ko hahaha...

Untuk request yang ke-4 & ke-5 kompom la aku akan linkkan ke blog beliau...thanx Cik Yatie kerana buat segmen ni...

Pssst : kepala masih pening2 lalat...untuk itu abaikan text ucapanku yang agak lari ke laut...hahaha...

Wednesday, January 26, 2011

YAY!!!Got 2nd place...

Srrruuuttt...

Eheh...kedapatan menyiruk hingus hahaha...well badan aku kala ni masih suam2 kuku...pekala masih feneng2 lalat tapi semua tu cam terubat sekejap bila aku cek group SPL(Sandakan Photography Lover) tadi aku terserempak dengan sesuatu yang mengexcitednesslykan wahhh!!!Mo tau apa benda yang mengexcitednesslykan aku...cua cek di bawah ni jejejejeng...



Aku dapat no.2 dalam Cabaran SPL Minggu Ke-4 - Potrait...masih ingat aku pernah post entri pasal Cabaran SPL - Fotografi Minggu 4 - Potrait...[Klik Sini] for more info...aku ada submit beberapa gambar untuk participate CSPL tu...akhirnya ada jugak yang menyangkut walaupun tempat kedua but hey...ok apa kan...lagipun pesaing2 sangat hebat...ada yang pakai DSLR...aku cuma pertaruhkan gambar2 aku hasil dari rakaman handphone & my very humble compact...syukur alhamdulillah...thanx to the judge & thanx to the founder for creating this kind of challenge...

Ceh...cam ya a aw plak kan...macam la aku menang Grammy Awards hahaha...anyway aku tetap bertima kasih bebanyak kerana dari SPL aku dapat asah kemahiran aku walaupun aku bukan mahir...wuuu...

Aku tunjuk jugaklah tempat pertama dan tempat ketiga...


The Winner...memang cantik karya ni...hasil dari Mr. Jimi Awg Amit...

3rd place...karya Mr. Timmy P. Gorohom...ni pun nice...

Tahniah to all the winners & suma yang take part sebab gambar2 dorang yang lain tu pun superb2 belaka...membuatkan aku semakin excitednessly untuk menghantar karya2 mengikut tema yang disediakan...untuk minggu plak temanya adalah Available Lights...so aku akan cari gambar2 aku yang non-flash...wish me luck guyz!!!

Pssst : benci bila hidung tersumbat!!!

Monday, January 24, 2011

Mini Food

Olololo...

Geram aku tengok menda yang chumel2 ne...bikin aku geram satu badan!!!wargh!!!aku tadi kegilaan meng'google' cari keywords mini food...last2 aku tejumpa satu blog ni [Klik Sini]...memang chumel gila2 la mini food yang dorang bikin...contohnya yang macam di bawah ni...

Chomel kannn...

Jom usha gambar2 yang aku kurik dari Mr. Googly Woogly yang bikin jiwa aku x tenang...jom!!!

Rasa macam xmo makan jak benda2 ni sebab chomel2 belaka...awww...


Ok yang ni bukan mini food ok...
(dari kiri atas : Tart Nenas Gulung, Biskut Marmar
Dari kiri bawah : Tart Cream Nenas, Almond London)

Untuk gambar terakhir tu aku mo ulas sikit...hehehe...ni la biskut2 yang feymes sekali lebih2 lagi time riraya...biskut2 ni jugak jadi antara feveret aku la...tapi tapi tapi...untuk membuatnya punya la ya ampun!!!sakit buntut duk lama2 adun tepung, uli2 tepung, then bentukkan dia...OMG!!!

Pengalaman aku dulu...time posa tahun berapa x ingat...tapi time tu aku belum keja lagi la...makcik aku (mak kepada StengJulizah) amik tempahan buat biskut raya...memang banyak la customer beliau termasuk la auntie2 ku yang lain...hehehe...so stesen pembuatan biskut of koz la di rumah makcik aku...bayangkan time posa2...dugaan tu alahai memang dasat...boleh buat posa BATAL!!!mo buat tart nenas gulung kena buat inti dia dulu...untuk masak inti dia guna nenas ori + resepi rahsia dari makcik aku la...tu pun kena berdiri berjam2 mengacau inti untuk memastikan inti x hangus...

Then untuk adunan tepung pun mesti mo ngam2 punya supaya bila sudah masak nanti then bila sudah boleh makan biskut tu jadi rapuh sesedap rasa...tu baru tart nenas gulung...belum lagi biskut marmar...aku paling suka part mengukir jak...kadang2 aku ikut pattern ukiran sebijik cam dalam gambar...pernah jugak aku ukir lambang Nazi...hahaha...makcik aku marah la...sebab aku bosan tengok ukiran yang sama memanjang...hahaha...

Untuk tart cream nenas pun satu hal...adunan tepung lebih kurang cam mo wat tart nenas gulung tapi untuk membentuknya di acuan pun satu kerja...acuan2 yang makcik aku pakai memang banyak...setengah hari duduk buat untuk sekilo saja...(kalo wat sorang2 la hehehe...)

Almond London best sikit sebab x banyak proses...hadoiii kalo mengenangkan kengerian membuat biskut tu boleh buat aku mimpi buruk 3 hari 3 malam berserta sakit punggung + sakit pinggang...tapi amat berbaloi jugak penat lelah bila sudah dapat imbalannya hehehe...anyway makcik aku tu memang baik...kadang dia buat extra & just bagi dengan kami tanpa charges...thank you makcik hehehe...(bajet jek lebih...untuk raya tahun ni hehehe...)

Apa2pun...lain cerita...mini food ni memang chomel gila...kadang2 cam x sampai hati mo makan...bikin koleksi peribadi sampai expired date hahaha...

Pssst : sabarnya dorang buat mini food tu erk...untuk buat biskut yang besar2 pun buat aku naik darah ini kan lagi mini food yang sekecil itu...sesungguhnya sabar itu separuh daripada iman...

Life lessons from the butterfly in the window...

As I was looking outside to enjoy the morning view, my eyes caught a sight of a butterfly trying desperately to escape through the glass door. It flew from left to right, up and down and then went back to the left again. Of course, it was making no progress at all despite all the efforts. The irony is, there was a large opening just a few inches to the right! The opening was darker than the window because it was covered with a blind that were tilted downwards to reduce the sunlight coming in.

A few hours later, I found it lying motionless on the floor. Only if it had ventured a little more to the "darker" side and stay away from the bright, shining window.

I could not help but thinking, "What if we were in the same situation as the butterfly?" All our lives, we may be trying hard to escape through the closed window when the opening was right there. Are all the glitters, shines and bright light good for us? Conversely, is there goodness in the seemingly dark side?

As I think hard, I could come up with a few learning from the poor butterfly.

Lesson 1: Struggle is part of life
All of us will have some sort of struggle through our lives, and struggle is good. It will make us stronger and more resilient. In fact, we must let our kids to experience some struggles in their lives. They must do things like washing their shoes, making their own bed or even ironing their own clothes. Let them work a little bit to get things done. They must learn to earn their living rather than it being served on the silver platter. Fortunately, hard work and struggles have not killed anyone; in fact, they make us better and stronger.

Lesson 2: Always take a step back and look at the bigger picture
What the butterfly was trying to do is to aim for the light rather than looking for the way out. In smart parenting context, all our actions must be guided towards the grand objectives of creating wonderful kids and a happy family. Parents must ensure that these objectives are well publicized to the kids. When we discipline them, tell them that we do it out of love. When we push them hard, it is because we care. Get the priorities right and objectives properly set. Do not let the daily distractions and annoyances throw us off tangent. Are we going for the light or trying to get out?

Lesson 3: When one way fails, try another
Do not give up! Train our kids to be creative in finding the solutions. We must walk the talk by discussing and finding solutions together with the family. Keep on trying new ways of resolving a problem. If they have difficulties understanding a subject, change the teaching approach. If relationships are turning south, quickly find new ways to make it flourishing again. Think out of the box or – in this case – out of the window!

Lesson 4: Not all glitters are good; not all glooms are bad
What seems gloomy, boring and dry today may bring us goodness tomorrow. Likewise, what seems like a lot of fun, easy and convenient now may cause us huge troubles later on. For example, students having fun now means less preparation for exams. Investors looking for easy and fast “investment” will be burnt in no time.

On the flip side, hard work today will pay off handsomely tomorrow. Small but regular savings will yield a fortune after some time. Submission to God in this life will earn His blessing in the hereafter.

Do you recall a Malay saying that literally translates to “endure the pain now for happiness later”? The butterfly failed to see this and continue to chase the bright light. In the end, it paid the price dearly – with its life!

Lesson 5: Open the minds, listen to both sides
Many people claim that they are open-minded but amazingly failed to listen to both sides. I am sure you have come across someone like this. Why, it could be us!

In the case of the butterfly, it should have at least tried to check the “darker side” out a little bit more. Give both sides the chance to be heard fairly. For parents, when siblings fight, do not take sides without checking the facts. Treat them fairly by listening and understanding. Time and times again, we will be surprised at the findings.

There you have it! I guess the only way to find out the truth is to listen to both sides. Venture out of the obvious and try things differently. Evaluate the good and bad in every situation. Give everyone his or her fair chance to be heard. Only then, no struggles will be in vain.

Teach our kids these valuable lessons too so that they do not end up like the butterfly in the window!

* * *

Author's Bio

Zaid Mohamad is a Certified Parental Coach and bestselling author of two parenting books, Smart Parents, Brighter Kids and Smart Parents, Richer Kids. Get free parenting tips and join parenting discussions at www.SmartParents.com.my. Together we can change the world…one kid at a time!

Pssst : artikel ni aku nampak time tengok MHI minggu lalu, cari punya cari dapat la korek artikel ni dari Mr. Googly Woggly...aku suka!!!

Day 08 - short term goal for this month and why.

Hahaha...

Demam memang sucks!!!membuatkan aku macam mo potong2 hidung ni & ganti baru...hingus makin menggila!!!ok..stop...rite now ceta sal task untuk hari ke-8...

Day 08 - short term goal for this month and why...hahaha...senang jak ni...actually aku memang dah set awal2 jam di rumah & di handphone untuk ikut waktu punchcard pejabat...sebab punchcard di pejabat ni awal 7 minit...yawww~~~

So...short term goal for this month is DON'T BE LATE TO WORK!!!tahun lalu aku banyak jugak terpunch lebih dari 8.30am...ya la kan aku WP3 so waktu kerja bermula 8.30 am - 5.30 pm...

Harap2 rekod aku setakat bulan ni bersih la ya hahaha...sebab ada sekali haritu cuak jugak aku sebab aku lewat kuar dari rumah...mujur sampai opis ngam2 jam 8.30am...sharp!!!hehehe...

Pssst : paling ranking awal tahun 2009...13 kali lewat yawww!!!

Sunday, January 23, 2011

Day 07 - a picture of someone/something that has big impact on you

Lalala...

Sekarang tengah hangat menonton perlawanan badminton antara Datuk Lee Chong Wei vs Taufik Hidayat...biarpun harini aku demam selsema tapi itu x menghalang untuk update task untuk harini hehehe...
ct
Task hari ni...Day 07 - A picture of someone/something that has big impact on you...em em em...aku mo bagi gambar orang ka atau gambar benda ni hehehe...jap...



(Sumber gambar : Mr. Googly Woogly)

Aku pilih benda...dan benda tu adalah Masa...masa banyak membawa impak dalam diri aku x kira la big or small hehehe...tapi really masa banyak mengajar aku pelbagai bentuk pengalaman...pahit, manis...semuanya dirasai...rasanya dalam aku mengejar peredaran usia semakin banyak yang aku pelajari di dunia ni...paling tidak...aku sudah boleh menilai sesuatu dari sudut berbeza...ya dulunya aku memang seorang yang terlalu pesimis...aku hanya memandang sesebuah perkara dari satu hala saja...bukan dikatakan aku telah matang sepenuhnya...sifat keanak2an masih kuat lagi dalam diri aku...tapi boleh dikatakan aku sudah mampu menimbang balik sesebuah perkara yang ku rasa perlu reconsideration...ok...

So...my pick of the day is...time...time is precious...live with it...you'll know...hehehe...

pssst : hingus mula meleleh-leleh...

Saturday, January 22, 2011

Day 06 - favorite super hero and why?

Selamat malam...

Hahaha...buang tebiat wat entri memalam2 buta hahaha...actually baru jak lepas maghrib...jap lagi isyak...hehehe...

Ok task 4 today is Day 06 - favorite super hero & why???emmm...dulu2 feveret hero aku is of koz la superman hehehe...sudah la ensem...macho lagi gitu...ahakz!!!bluwerk...jaman sekarang ni lagi la belambak ceta2 super hero...fuhhh...tapiii...aku suka super hero yang girls hehehe...sorry guys...aku bukan lesbo tapi aku suka girls yang ada cita2 selamatkan dunia macam Kim possible tu haaa...dulu2 aku suka Sailormoon...now aku suka Kim...kenapa Kim???Suka hati aku la ahahaha...

Jadi sapa2 yang mo tau Kim ni sapa tengok la Disney Channel...hahaha...

pssst : biarpun tahun ni aku bakal berumur 26 tahun tapi aku masih taik katun hahaha...tettt!!!

Friday, January 21, 2011

Day 05 - a picture of somewhere you’ve been

Brrrrmmm...

Aku baru balik dari wat pameran di mahkamah ni hehehe...pening campur mengantuk = aku malas hahaha...tapi untuk sahut challenge ni aku malas jugak biarpun kurang semangat hahaha...apa ne weih!!!

Ba...mari kita mulakan...task harini day 05 - a picture of somewhere you've been...actually bukan xda gambar aku di mana2...tapi kurang la ada muka aku yang cun untuk diletak di mana2...sebab tu la aku suka amik gambar orang...bukan amik gambar aku hehehe...


Tadaaa...ni gambar aku baru amik tadi...masih dengan baju korporat putih hehehe...muka macam lipan menjantuk disorongkan bantal...(jap gi bantal Spongebob di belakang tu akan jadi mangsa)...aku duk di workstation aku dalam opis la...kira la ni kan...somewhere I've been hehehe...(takkan mo amik gambar dalam jamban plak kan)...jadi demikian la sudah task untuk hari ni...

Pssst : Happy birthday untuk Yanapetisuara...houyeah!!!

Thursday, January 20, 2011

Day 04 - a habit that you wish you didn’t have

Ehemmm...

Semangat plak aku mo wat entri pagi2 yang buta ni hahaha...(sambil menguap sampai ruyas mulut)...actually aku masih dalam mood menjantuk tahap akhir ni...semalam awal jugak tidur tapi ya la sejak akhir2 ni aku jarang dapat tidur lena...jap2 bangun mo gi tandas la...pastu jap lagi mo ubah posisi tidur la...macam2...

Task hari ni day 04 - a habit that you wish you didn't have...jejejeng...ok kali ni mungkin akan ter'reveal' la tabiat buruk aku...AKU SUKA KOPEK KUKU & GIGIT KUKU...there you have it...

Habit aku ni selalu aku wat time aku tengah syok berangan or syok tengok tv...bukan sedar tu...sedar2 habis kuku kaki dikopek...macam2 bentuk ada...mujur aku x pernah terfikir mo amik gambar kuku kaki aku before & after dikopek...dasat weih...hahaha...lepas tu bila sedar kesilapan diri sibuk mencari pemotong kuku untuk potong kuku yang rosak akibat dikopek tu...pastu kalo kuku kaki tu pendek...sibuk plak mo gigit kuku jari tangan plak...amai betul...kadang habis sumpak sana sini kuku...macam puzzle pun ada hahaha...

(Sumber gambar : Mr. Googly Woogly)

Tapi tu la...ada masa teringat...aku x buat...tapi bila aku sudah sedap menghayal kena2 lagi time layan movie yang cambest...disitu la aku rasa makan kuku pun mungkin boleh mengenyangkan...apa barang tengok movie makan popcorn...suma tu sudah basi wakakaka...


(Sumber gambar : Mr. Googly Woogly jugak)

Tapi ada masa bila aku terasa cemas semacam pun aku tergigit la jugak sekuku dua...hahaha...lebih2 lagi bila tengok movie seram or thriller...adrenalin rush tu...dalam hero sibuk menyelamatkan dunia...aku sibuk makan kuku...tapi sebenarnya x la aku makan...aku gigit pastu aku buang la kuku tu...kadang ada jugak terasa cam pasir2 hahaha...bangang jak...hahaha...

So...kesimpulannya...jangan la gigit kuku...benda tu x mengenyangkan & boleh memudaratkan kesihatan hahaha...

Pssst : lepas ni kalo x boleh gigit kuku...apa kata aku gigit lengan plak...siap bubuh perasa lagi bagi sedap hahaha...

Wednesday, January 19, 2011

Day 03 - a picture of you and your friends

Hari ni masuk hari ketiga 30 Days Challenge...

Task untuk hari ketiga ni is Day 03 - A picture of you and your friends...aku kurik2 jap gambar tejumpa la beberapa gambar aku bersama kawan2 aku yang pelbagai...ngehehehe...

(Gambar bersama member2 Sandakan Photography Lover time kami wat exhibiton di Karnival Jom Klik!Klik! Indahnya Sandakan tahun lalu)

Pssst : Gambar yang lain tu aku x pakai tudung...so segan la mo masuk di sini...boleh la ni kan...

JOM GEGAR BLOG


Jengjengjeng...

Encik Ben ada buat segmen lagi...kali ni segmen Jom Gegar Blog...warghahahaha...ganas gitu hahaha...syarat dia mudah jak...pastikan blog xda virus-virus lain mahupun virus chenta (ok tu aku saja tambah)...tiada WIDGET yang berat bertan2...dan yang paling wajib blog itu hakmilik sendiri...bukan cetak rompak ok...So aku dengan jayanya teringin untuk join segmen ni hehehe...

Pssst : Encik Ben pilih la aku k...kwang3x...menjek!!!

Bila Harus Memilih - Siti Nurhaliza


Dulu, Kau Pernah Berjanji Pada Diriku
Untuk Menjaga Dan Menyayangiku
Itu Bererti Sampai Akhirnya
Kau Meninggalkanku

Kini, Kau Ingin Kembali Pada Hatiku
Setelah Kau Pergi Meninggalkanku
Haruskah Hati
Memberi Kesempatan Dirimu

(Chorus)
Haruskah Aku Percaya
Segala Yang Kau Ucapkan
Kata Kata Maafmu, Kata Kata Memohon
Untuk Kembali Kepadaku

Meski Cintaku Padamu
Lebih Dari Yang Kau Tahu
Namun Mengerti Kasih
Tak Semudahnya Itu
Melupakan Yang Telah Kau Lakukan Padaku

Beri Aku Waktu
Untuk Memikirkan Yang Terbaik
Cinta Jadi Dilema
Pergi Ataupun Kembali

CABARAN SPL - FOTOGRAFI MINGGU 4 - POTRAIT

Ehemmm...

Hari ni hari yang penuh dugaan untuk aku sampai ke tempat kerja...1st of all, aku lambat kuar dari rumah...8.05am baru kuar...then terpaksa stop untuk 3 traffic light...sampai di batu 6 depan Golf Club jalan block...ada la seorang dua pakcik polis trafik duk lepak tepi jalan mengawal trafik...rupanya ada rehearsal untuk perarakan sempena karnival mahkamah Sabah & Sarawak...tahun ni Sabah jadi tuan rumah dan karnival dibuat di Sandakan...dan alhamdulillah aku sempat punch card tepat pukul 8.30am...sharp!!!

Lepas tu cam biasa sarapan FB tu memang wajib di awal pagi...bila aku buka group SPL (Sandakan Photography Lover)...ada cabaran terbaru...iaitu CABARAN SPL - MINGGU 4 - POTRAIT...

Aku pun dengan terexcitednesslynya telah tersubmit 6 keping gambar hahaha...tamak x tamak???tamak!!!so...ini la gambar2 yang aku submit...harap2 boleh menang hehehe...(perasan!!!)


* * *

(Model : Kichie aka my bestie)

(Model : my Mama)

(Model : my cuzzy...Pipiey)

(Model : my anakbuah...Putri)

(Model : Tika...)

Hehehe...ketamakan melanda diriku warghp!!!tapi apa2pun harap2 ada diantaranya mendapat tempat...tapi still aku sedar diri, karya aku ni cuma picisan saja...ngehehehe...

Pssst : jiran sebelah aku sengaja buat diriku gemuk dengan memberi aku makanan yang maha sedap untuk sarapan hari ni...thank you...sedap gila bubur pisang ni...lemak berkrim disukai aku...hehehe...

Tuesday, January 18, 2011

Day 02 - the meaning behind your blog name

Yahaaa...

Hari ni aku mo buat entri untuk Day 02 - The meaning behind your blog name...makna disebalik nama blog aku...actually xda pun apa makna disebaliknya...hanya nama asalku yang dimodified sikit dan dikomersilkan supaya nampak havoc la kunun...

Nama sebenar aku is Norazwati...so, nama blog ni Nor Adzwaty Rokkafella...actually bukan blog ni jak yang guna nama ni...dalam FB pun sama, twitter pun sama cuma Rokkafella jak xda, Formspring pun sama, Myspace pun sama...


So...there's nothing special la about my blog name...hanya idea picisan dari seorang aku...

Pssst : Perut kenyang meletop berabiz makan after meeting tadi...fuhhh...

Monday, January 17, 2011

Day 01 - a recent picture of you and 15 interesting facts about yourself

Ehem...jengjengjeng...

Aku mo mulakan challenge ni hari ni jugak...hahahaha...ketawa tamak!!!

(terasa cam loser plak bergambar dengan bunga sedangkan aku x suka bunga hahaha...)

15 interesting facts about myself

1 - Gila
2 - Chomel hahaha
3 - Talkative
4 - Friendly
5 - Mulut xda insurans
6 - Suka mencari kelucuan
7 - Kadang2 blur x tentu pasal
8 - Kuasa ketawa yang sukar untuk ditahan2...kalo aku rasa mo terketawa aku terus blasah time tu jugak hahaha...
9 - Mungkin ada bakat menulis
10 - Mungkin ada bakat menyanyi
11 - Mungkin pandai amik & edit2 gambar
12 - Errr...cengeng???
13 - Senang menghayati movie...especially kalo yang sedih2 tu laju jak airmata kuar hahaha...
14 - Pandai tersengih sorang2 cam orang sot hahaha
15 - Pembuli yang baik hati (konon la hahaha...)

Hahaha...tu jak la 15 perkara menarik tentang aku...ada yang lain tu auta jak tu hahaha...

Pssst : still aku rasa gambar bunga tu cam aku ni seorang loser hahaha...

30 Days Challenge

Hurm...

Macam best plak aku tengok entri Miszy Dian pasal ni....aku pun terus terasa eh...macam mo buat la hahaha...(boss sekejap lagi pecat aku sebab x berenti blogging...)

So...these are the 30 days Challenge...

Day 01- a recent picture of you and 15 interesting facts about yourself
Day 02- the meaning behind your Blog name
Day 03- a picture of you and your friends
Day 04- a habit that you wish you didn’t have
Day 05- a picture of somewhere you’ve been
Day 06- favorite super hero and why?
Day 07- a picture of someone/something that has big impact on you
Day 08- short term goal for this month and why.
Day 09- something you’re proud of in this few days.
Day 10- songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad.
Day 11- another picture of you and your friends.
Day 12- how you found out about Blog and why you made one.
Day 13- a letter to someone who has hurt you recently.
Day 14- a picture of you and your family.
Day 15- put your ipod on shuffle : first 10 song that play.
Day 16- another picture of yourself.
Day 17- someone you would want to switch lives with for one day and why?
Day 18- plans/dream/goals you have.
Day 19- nickname you have; why do you have them?
Day 20- someone you see yourself marrying/being with in future.
Day 21-a picture of something that makes you happy.
Day 22-what makes you different from everyone else?
Day 23- something you crave for a lot
Day 24-a letter to your parents.
Day 25-what I would find in you bag
Day 26-what you think about your friends?
Day 27-why are you doing this 30 day challenge?
Day 28 –a picture of you last year and now, how have you changed since then?
Day 29-in this past month, what have you learned.
Day 30 –who are you?

Jadi aku akan buat day 01 dulu la k...hehehe...

Pssst : sapa2 yang sudi tu bleh la copy paste...xpa I ni baek hati...:) hahaha...

Kerana Ana Raffali semalam...

Hahaha...

Macam lucu plak aku kalo teringat balik kisah semalam...hahaha...

Semalam blackout tetiba dalam jam 6 lebih la gitu...so aku ni plak pantang blackout mata terus kuyu...otomatik jadi mengantuk...ntah cemana aku tertidur...xpeduli lagi dengan sang nyamuk yang buat konsert di tepi tinga aku hahaha...

Ntah macamana aku bermimpi...mula2 mimpi aku suspen siot...pasal orang yang ada superpower hahaha...mungkin telebih minum Power Root hahaha...dalam sekolah tu ada sorang budak yang ada kuasa mutant ni...so heboh la satu sekolah dalam pencarian mamat ni untuk dihapuskan kerana khuatir kebolehan beliau ni boleh mencederakan ramai pihak...tambah2 lagi kononnya beliau ni kaki buli...

Cari punya cari last2 identiti beliau diketahui...tapi yang wat aku tekejut...mamat tu serupa muka dengan seorang pelakon ni...ala yang pelakon iklan sal x bayar PTPTN tu...haaa dia tu la...aku xtau sapa nama dia...masa dalam situasi cemas (semua orang lari bertempiaran) kerana c mamat tu mengamuk di sekolah habis satu sekolah digegarnya...guru2 pun xda satu yang berani touch mamat ni...dah tu kebetulan plak aku terserempak dengan mamat ni secara face to face...aku bukan mo tangkap pun dia ni...tapi masa tu aku pun tengah cari tempat untuk berlindung...(balik rumah kan senang...)dia pandang aku, aku pandang dia sambil telan liur...gulp~~~

Ntah cemana dia lepaskan aku...tapi budak2 lelaki yang susup sasap lari sana sini tu habis ditibainya...kiranya aku bertuah la masa tu...apa lagi aku pun terus cari jalan untuk keluar dari kawasan sekolah tu...tapi x jumpa jalan kuar...tapi yang peliknya sekolah tu xda pagar pun aku susah mo keluar...(apa bleh buat...mimpi kan)

Tiba2 dalam aku sibuk mencari jalan keluar tu...aku dengar ramai orang bersorak sorai di tengah padang sekolah...orang pun ramai berkumpul di situ...bukan setakat budak sekolah tapi orang awam pun ada...rupanya2 ada Ana Raffali tengah buat konsert dengan lagu Tolong Ingatkan Aku...fuhhh dasat gila...serta merta orang semua bagaikan terlupa tentang amukan sang mamat mutant yang menggila di sekolah tu...semua orang bertepuk tangan...xkurang jugak yang menjerit2 fanatik sampai pengsan...

Dalam keramaian tu plak aku terserempak dengan Yanapetisuara...macam gempak wei...dapat jumpa blogger...dalam keramaian tu kami sempat amik gambar bertiga...aku, Yana & adik dia...wuishhh perasan time tu lagi hebat berbanding keterexcitedness-an dapat tengok konsert Ana Raffali...dalam keramaian tu kami bertiga push diri untuk sampai ke depan stage untuk amik gambar Ana Raffali secara close up...tapi yang aku heran kenapa gitaris duk atas kursi yang paling tinggi, duk paling depan...sedangkan Ana Raffali duk dibelakang gitaris tu...siap ada meja lagi...dan entah macamana kami bertiga dapat merakam wajah Ana Raffali dengan begitu dekat sekali tanpa sekatan dari sang guard...

Tapi bila kami bertiga kembali ke tempat asal...tempat mula2 kami terserempak...bila aku godek2 handphone aku gambar2 tadi tu bertukar jadi gambar ikan2 berwarna biru...gambar aku dengan Yana pun xda...tukar jadi ikan2 warna biru???Apa ni???

Pastu pelan2 tinga aku masih lagi menangkap sora Ana Raffali tengah menyanyi...sekali aku buka mata...laaa siaran ulangan AJL 25 di TV3 rupanya...rupanya lama dah tv aku hidup...aku jak yang off hahaha...aku pun terus bangun then layan siaran ulangan AJL 25 tu sampai khatam...pastu layan lagi drama Cik Mala Janda Berhias...last2 aku tidur balik jam 2 pagi hahaha...

(Hebat penangan Ana Raffali sejak akhir2 ni...sampai sang mutant mengganas pun orang bleh buat derk bila tengok konsert Ana Raffali...sumber gambar : Mr. Googly Woogly)

Pssst : macam real jak dapat bergambar dengan Yanapetisuara bersama adiknya...fuhhh...

Friday, January 14, 2011

Wishlist

Hahaha...

Tahun baru mesti suma orang ada tanam azam...tapi aku x...aku lebih prefer terms wishlist...hehehe...mo jugak bermintakpuji sakan hahaha...

So each one of my wishlist untuk tahun ni is...jejejeng!!!

1) To be kuat semangat : wahhh macam havoc jak buat list in English-Malay...memang mintakpuji hahaha...ok seriously tahun2 yang sudah banyak melakarkan coretan cerita yang x ingin aku ingati sampai bila2...walaupun masih segar dalam ingatan aku cuba sedaya upaya untuk menepisnya...nyah kau dari kepalaku...wushdushdush!!!Aku sebenarnya rindu dengan diri aku yang dulu...strong, tabah, hadapi dengan senyuman...now aku dah jadi fragile, emosi & bila ada problem...it's written all over my face...suma orang akan tau yang aku ada problem even aku x ceta pun...so sekarang ni aku mo diri aku tu balik...pulangkaaan!!!

2) Bina kehidupan yang lebih bagus : suma orang pasti mengimpikan kehidupan yang aman damai harmonis...berkeluarga, punya anak2 yang chomel, punya pasangan sehidup semati yang boleh menjanjikan keselamatan, menjadi pelindung dan jugak teman hidup sehingga ke akhir hayat...punya generasi yang akan membawa legasi keluarga sehingga hujung dunia...ok sebut pasal ni buat aku jadi cengeng...next...T_T

3) Membetulkan segala kesilapan lalu : Mungkin x semua dapat peluang untuk memperbetulkan segala kesilapan dulu...sering ku dengar orang bermadah...andai dapat ku undurkan masa pasti aku akan...akan melakukan segala2nya dengan baik dan sempurna tanpa cacat cela...kita ini hanya manusia biasa...tiada yang sempurna...aku sedar hakikat itu...tapi x salah kalo aku mempunyai impian sedemikian kan...seboleh2nya sebelum hari terakhir aku ingin meminta maaf kepada semua yang pernah aku sakiti...

4) Menaiktaraf kualiti hidup : Hidup aku sekarang ni bukan la x berkualiti sangat...aku sudah berkerja...tapi aku inginkan peningkatan...untuk itu aku ingin merealisasikan impian aku sejak dulu untuk sambung belajar...cuma masanya belum dapat dipastikan kerana aku harus menyelesaikan sesuatu sebelum masa itu tiba...

Macam serius plak entri aku kalini...kadang2 ada perlunya kita muhasabah diri kan...dalam tiap tawa pasti ada tangis dan dalam tangis juga bisa tersimpan tawa...begitulah uniknya manusia yang diciptakan oleh Yang Maha Satu...

pssst : nothing to say...hanya mampu berdoa semoga dipermudahkan segalanya...

Gadget

Hahaha...

Macam mintakpuji jak aku rasa bila sebut pasal gadget...macam la aku ada gadget canggih manggih extravaganza hahaha...tapi ya la tanpa gadget2 yang aku ada ni mungkin hari2 mendatang aku seharian pasti akan menjadi super duper triple bosannn!!!

Jangan banyak cakap aku bagi kamurang tengok apa la kunun gadget yang aku ada...(kesian~~~)

1) Sony Ericsson W508



Hp ni walaupun xla secanggih hp kamurang yang ada WiFi or etc...tapi aku sangat saaayang bangat sama ini hp...sebab apa???sebab ia banyak berjasa dengan aku...dibeli pada November 2009...masa tu hp ni masih lagi harga dlm RM700++ la...sekarang boleh dapat dalam RM 500++ mungkin...cepatnya dia susutnilai...tapi xpa...biarpun begitu aku tetap sayang mmuuaahh2 sama ini gadget...

2) Olympus fe-46



Biarpun camera ni cikai2...dan kemampuan dia xla sehebat DSLR but still it got it's own specialty terutamanya untuk Macro shot...harga RM 500++ masa aku beli ni...yang ni dibeli pada Januari 2010...dengan camera cikai ni jugak la aku berkarya dengan gambar2 yang aku amik...ke mana2 mesti bawak camera ni...sangat sayang dengan camera ni...(but still aku mengimpikan untuk dapatkan DSLR untuk diriku ngeh3x...)

3) Notebook Acer Aspire 4530




Hahaha...mungkin kamurang pernah jugak baca post aku pasal laptop aku ni [Klik Sini]...tapi aku mo ceta jugak hahaha...laptop ni aku beli pada Januari 2009 hehehe...masa tu Multiplus ada wat offer...harga dia masa tu RM 1K++ la...almost RM2K...tapi masa tu dia datang dengan pakej...dapat free printer...aku beli la...dapat la free Lexmark 3 in 1 punya printer hehehe...sampai sekarang laptop ni masih bernyawa biarpun da beberapa kali masuk ICU hahaha...

4) Sony PSP 2000


Ok...yang ni actually ada cerita dia...aku beli ni November 2009 di KK (Kota Kinabalu)...masa ni aku baru jak bertunang dengan Encik R ya...jadi masa dia balik KL untuk amik last paper dia...dia bawak menatang ni sama...sampai di sana kenapa ntah dia baik hati sangat bagi member dia yang gila batu tu pegang benda ni...member dia main sampai rosak tempat plugin charger dia...mo aku hangin satu badan...pastu time mak dia lawat dia di KL...dia kirim la benda ni balik ke aku untuk dibaiki...sedap jak kan...so aku pi la cari tempat untuk baiki benda ni...masa tu plak Encik R ni balik2 tanya sal psp ni dah ok ka belum...so bila Encik R ni wat hal (yang sampai buat kami terputus tunang) aku terus declare...aku amik balik benda ni...kejam x kejam???kejam!!!Masa tu aku dah hantar benda ni di salah satu kedai tu...tapi kedai tu kaki pembirak...mujur dia hanya makan RM 20 untuk kos shipping ke kilang...kononnya dorang hantar balik gi kilang...tu pun dorang janji boleh dapat balik dalam 2 minggu...last2 terlebih seminggu...bila aku sampai tokey cakap memang x boleh dibaiki...WTH...so benda ni lama bertapa dalam almari buruk aku...untuk menguatkan tahap fizikal dan mentalnya...last2 aku jumpa satu kedai ni...dia bagi aku solution hari tu jugak...dan dari kedai ni jugak aku dapat tau kedai yang sebelum tu sudah auta sama aku...bangang...solutionnya ialah beli adapter untuk charge battery...kan senang...selesai masalah...so aku dapat bersenda gurau dengan psp ni semula...game kegemaran???tentulah PATAPON!!!


(Sumber gambar : semua kecuali gambar notebook adalah dari Mr. Googly Woogly)

Pssst : kalo xda semua ni...apa akan jadi dengan meter kebosanan aku???