Wednesday, December 11, 2013

Segmen: Saya Sayang Blog Saya

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Hari ni terpanggil untuk ikut segmen...so let's cekidaut!!!



Kelik Banner untuk join sekaki ya!!!

Pssst : Sori lama x update belog...belum ada idea la plak...soriii~~~

Thursday, November 21, 2013

Review Product : BB Doll Cream Foundation & Relian Mascara bought from Dolly Lens

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Hari ni aku happy sebab barang yang aku order dari Dolly Lens sudah sampai!!! YAY!!!

Apa yang aku beli??? Ok jom terus tengok gambar laju-laju hewhew...

1. BB Doll Cream Foundation




Seller yang jual produk ni cakap BBDCF ni ringan pada kulit wajah dan dapat menutup cela seperti jeragat, jerawat dan segala jenis cela di wajah la senang cerita. Dan, aku telah mencubanya. Gambar testimoni ada dekat bawah. Nanti boleh la rujuk k.


2. Relian Mascara


Kalau aku x silap aku pernah juga buat review pasal Relian Mascara ni...Ok ada! Sila klik SINI untuk membaca entri pasal mascara ni ok...Kesan dia pada bulu mata ialah boleh melebatkan dan melentikkan bulu mata dan kelihatan seperti bulu mata natural, bukan bulu mata palsu. Dengan bantuan fiber tu, bulu mata akan kelihatan lebih anggun dan lentik. Waterproof semasa dipakai tetapi senang tanggal apabila dicuci. Tidak bersememeh di bawah mata seperti kebiasaan apabila mencuci bulu mata yang memakai mascara lain selain Relian Mascara. Ada sesetengah mascara tu akan kekal 2 or 3 hari sebab terlalu waterproof hehehe...


3. Free gift...


Ok, part ni aku paling suka. Part free gift ni. Hehehe...by the way, thanks to Puan Fifi Farini yang sudi memberikan daku free gift ini. Actually aku dan Puan Fifi ni bukan asing lagi. Kami pernah bekerja di bawah satu bumbung semasa di Sandakan dulu. Sebab itu aku percaya bila berurusniaga dengannya. Boleh add dia di FBnya Dolly Lens...Bukan baru pertama kali aku berurusniaga dengannya. Sebelum ini aku pernah beberapa kali membeli contact lens secara on9 dari beliau. So, aku memang rekemen 100% untuk berurusniaga dengan Puan Fifi. Banyak lagi produk yang dijual. Kebanyakkannya produk kecantikan dan kesihatan la. Pergi la terjah FB beliau. Beliau sangat peramah dan baik hati orangnya hehehe...


Test pakai BB Doll Cream Foundation


Cua kamurang tengok ni. Sebelah muka aku sapu dengan BBDCF tu, tapi bulu mata aku x letak Relian Mascara. Nampak kan perbezaannya??? Sebelah tu yang xda BBDCF tu nampak sangat jeragatku. Huhuhu T_T...Disebabkan aku sapu pakai jari saja dan bukan dengan span or brush, maka sapuan itu x rata. Sebab aku gelojoh sangat mau mencuba produk ni kan...time office hours lagi tu hahaha...

. FYI, kulit muka aku jenis kering dan berkupas. Aku sensitif dengan cuaca sejuk terutama dengan Aircond. Bila terlampau berAircond mulalah kulit muka aku menggelupas. Bukan itu saja, kulit di tangan pun jadi kering semacam. Bukan aku x rajin minum air. Boleh dikatakan rajin jugalah minum air tapi entahlah. Aku ni dehydration kali kan hahaha...

Then, the other side yang xda BBDCF tu aku pakai Relian Mascara dekat bulu mata aku. Nampak kan perbezaan antara bulu mata yang xda mascara dengan yang ada mascara. Itupun aku letak sukur-sukur saja tu...kalau aku letak tebal-tebal karang heran orang opis ni nanti hahaha...sudahlah sebelah muka ada foundation, sebelah plak xda. Pastu sebelah mata ada letak mascara, sebelah plak xda...pengsan nanti dorang hewhew...

Kenyataan yang agak pahit apabila aku sedar dari sejak azali lagi aku dilahirkan dengan bulu mata yang pendek. Kenyataan hokay!!! Tapi dengan Relian Mascara, ianya tiada masalah lagi. Ajaibnya kuasa mekap kan hahahaha...

Pssst : kamurang x terliur ka mau order? Pigi la terjah FB Puan Fifi sekarang untuk mengorder hewhew~~~

Tuesday, November 19, 2013

Untitled : Bab 3


Cepat sekali masa berlalu. Aku baru balik semalam setelah berkursus di Bintulu sejak hari Jumaat yang lalu. Hari ini pula hari Selasa. Aku masih dilanda kemalasan yang luarbiasa. Hari ini aku berselipar ke pejabat. Kasut wedges aku patah semasa berada di Bintulu. Itu mungkin menandakan bahawa aku harus menurunkan berat badan. Berat badan. Cerita berkaitan berat badan, aku sangat bangga dengan figure badanku sewaktu aku masih remaja. Yalah, bukanlah solid molid sangat tapi boleh dikatakan badan aku fit dulu.

Apa tidaknya, balik dari sekolah terus makan tengahari. Lepas makan tengahari, seawal jam 2 petang aku sudah berbasikal ke perpustakaan. Bukannya menelaah pelajaran pun. Hanya sekadar membaca novel ataupun membaca majalah kesukaanku iaitu Archipelago. Kalau belum sampai majalah terbaru Archipelago, aku akan membelek majalah Going Place keluaran MAS. Malaysia Airlines ya bukan MAS MONA hehe. Berbalik kepada topik tadi, ya aku sememangnya suka membaca. Paling wajib untuk aku baca ialah buku berkenaan Sabah Below The Wind. Buku tu sangat tebal dan banyak gambar. Sememangnya aku pada masa itu selalu terpegun dengan kecantikan gambar yang dimuatkan di dalam buku tersebut. Memandangkan aku lahir di daerah Kuala Penyu, Sabah maka aku sentiasa memuji akan keindahan negeri Sabah biarpun kini aku berhijrah ke negeri sebelah iaitu Sarawak.

Ok, semacam sudah menyimpang dari isu asal. Dulu aku sangat aktif bersukan. Badminton, bola tampar, aktiviti riadah luar bersama rakan-rakan dan macam-macam aktiviti aku buat. Di sekolah pun aku selalu menjadi wakil rumah sukan ataupun sekolah untuk acara-acara ini ditambah lagi dengan acara padang iaitu lompat tinggi, merejam lembing, melontar cakera dan acara balapan 200 meter dan 1500 meter. Tidak percaya? Terpulanglah. Biarpun susuk tubuh badanku kecil atau kemetot atau kalau dalam bahasa Sabah biasanya digunakan istilah pindik-pindik tegap (pendek-pendek tegap), tapi aku memang macam lipas kudung hahaha. Ya, itu dulu. Tahun 2001, apabila aku berpindah ke daerah Sandakan di situ aktiviti aku terhenti. Tiada lagi badminton, tiada lagi bola tampar. Daerah Sandakan itu sendiri asing bagi aku apatah lagi isi kandungan di dalamnya. Sebulan aku culture shock. Sebulan aku berendam airmata dan meronta-ronta mahu balik ke daerah Kuala Penyu. Ketika itu aku berusia 16 tahun dan dipindahkan ke Sandakan untuk bersekolah di Sandakan. Aneh bukan? Sebab ibu bapaku masih berada di Kuala Penyu waktu itu. Bapaku masih berkhidmat sebagai anggota polis. Ya, aku menumpang berteduh di rumah makcik sebelah mak aku. Paling tepat, adik ketiga mak aku memandangkan mak aku anak sulung.

Dan bila mengimbas kembali tentang bentuk badan aku, betapa aku ingin kembali solid. Tapi, adakah mungkin. Sekarang tahun 2013, aku sudahpun mempunyai 2 orang anak. Selepas melahirkan anak kedua, berat badan aku naik mendadak. Mungkin disebabkan oleh suntikan perancang keluarga yang aku ambil. Mungkin hormon di badan aku terganggu. Mungkinkah juga disebabkan oleh selera makanku yang semakin membuas sejak akhir-akhir ini? Segalanya mungkin.
Aku sebenarnya masih memikirkan apakah tajuk yang sesuai untuk aku letak pada bakal novel yang aku tulis separuh mati ini? Di dalam kepala otakku yang agak kurang bergeliga sekarang ini, aku ingin letak Blogku, Diariku. Atau Blogku, Hidupku?

Haih.

Tuesday, November 12, 2013

Untitled : Bab 2


09.09.1985. Hari aku dilahirkan. Hari aku menemui dunia yang aku tidak tahu apa isi di dalamnya. Aku tidak kenal sesiapa melainkan aku kenal detak jantung ibuku. Ya. Bau badan dan degup jantung ibuku aku sangat kenal. Manakan tidak, aku berada di dalam rahimnya selama 9 bulan 9 hari. Untung aku kerana lahir tepat pada waktunya. Aku sentiasa terdengar orang tua-tua bercerita, kebiasaannya ibu mengandung selama 9 bulan 9 hari atau 10 hari. Itu yang selalu tepat. Kata orang tua. Bukan kata saya. Hehe...

* * *

Ketuk ketak ketuk ketak. Jari-jemari masih lagi menaip. Kali ini sudah masuk ke bab 2. Wah, laju juga idea aku datang mencurah-curah ke ladang gandum. Aku menginginkan saat ini ada seseorang yang akan membawaku berbual. Bercerita tentang apa saja.

Sebenarnya emosi aku pada hari ini stabil. Seawal jam 4.00 pagi itu memang normal. Itu memang waktu mata ini automatik akan terjaga sebelum anak-anak merengek minta dibuatkan susu. Aku rindukan anak-anak di kala ini. Entah apakah yang mereka lakukan sekarang? Mungkin sedang bermain. Atau mungkin sedang didodoi oleh sang suamiku? Suamiku. Seorang yang sangat hebat pada pandanganku. Di kala aku keluar mencari rezeki, dia menyinsing lengan baju membantuku untuk menjaga anak-anak di rumah. Bukan dia tidak mahu mencari rezeki untuk anak-anak dan isteri. Tidak, dia bukan seorang dayus. Akan tetapi dalam situasi di mana kami masih baru di sini, dan ibu mertuaku pula sibuk dengan aktiviti berladangnya, kami tidak mempercayai orang lain selain saudara mara untuk menjaga permata hati kami. Natijahnya, sang suamilah yang terpaksa berkorban. Aku? Aku tidak boleh mengorbankan masa kerja aku sedangkan di dalam hati aku meronta-ronta mahu menjaga mereka. Sehinggakan aku pernah menginginkan jawatan surirumah sepenuh masa yang bergaji. Hahaha. Hanya impian semata-mata.

* * *

" Siti, kamu sudahkah buat lawatan kemajuan?" Tiba-tiba boss menerjah ke ruangan kerjaku. Aku tersentak sedikit. Terkejutpun ada.
"Belum boss, " aku tersengih kelat. Aku sudah kedapatan menculas masa. Aduhai!

"Kamu tahukan 15hb ini kamu kena isi SKT? Dan kamu masih belum membuat lawatan kemajuan. Saya mahu sehingga 15hb ini kamu buat 20 lawatan kemajuan. Alaaa...ambil saja majikan di sekitar-sekitar sini", nada boss sangat tegas. Aku telan liur.

"Kamu tanya dengan Encik Mardi tentang apa saja berkaitan lawatan kemajuan ya", boss memandang tepat ke arahku. Aku hanya mampu tersenyum kelat. Kelat sungguh. Detak jantungku sangat laju. Ya lah, biarpun bossku adalah sama jantina dengan aku tetapi aku tetap hormat dengan boss. Sebab dia bosslah.

Aku mengangguk laju. Boss berlalu pergi. Aku menyambung sedikit tulisanku sebelum aku bergerak keluar. Kali ini boss membenarkan aku berpeleseran di luar untuk membuat kerja. Kerja. Bukan berfoya-foya. Titik!

Untitled : Bab 1






Aku terbiasa bersendiri. Bukan dipulaukan. Tapi, aku yang memulaukan diri. Entah kenapa, aku sedar perkara ini sebenarnya sejak aku mula pandai mengingati sesuatu peristiwa. Entah berapa umurku ketika itu. Aku selalu dalam duniaku. Aku lihat mereka ketawa riang bergembira. Aku ingin masuk ke kelompok mereka. Tapi, semacam ada satu dinding tebal yang memisahkan antara duniaku dan dunia mereka. Sementelahan lagi, mereka juga semacam suka aku berkelakuan begitu. Ah, persetankan mereka. Aku cuma buat benda yang aku suka yang tidak ada kaitan langsung dengan mereka. 'Tapi, mereka darah dagingmu', hati berkata. 'Kalau betul mereka darah dagingku, mengapa mereka biarkan aku kesendirian begini? Aku punya perasaan. Aku juga punya hati. Tidakkah sekelumitpun mereka memahami aku?' Hati berdialog sendiri. Hebatnya aku ketika itu kerana mampu bertutur dengan hati menggunakan kata-kata yang agak indah sedangkan perbualan harianku menggunakan bahasa pasar. Aku peduli apa. Ini cerita aku. Sukahati akulah nak pakai bahasa manapun. Hahaha, hati ketawa lagi. Muka tiada reaksi.

* * *

Jari-jemariku terhenti menekan punat di papan kekunci komputer milik pejabat. Aku culas lagi. Mencuri masa di waktu pejabat dengan menulis di dalam blog kesayanganku. Tapi, adalah lebih baik aku begini daripada aku keluar berpeleseran pada waktu pejabat. Waktu pejabat adalah waktu di mana jasad aku perlu berada di pejabat. Isn't that obvious? Hahaha, wah makin hebat aku bertutur di dalam Bahasa Inggeris biarpun hanya di dalam hati. Hakikatnya, apabila berdepan dengan client, lidahku berbelit biarpun sekadar hanya ingin menyebut yes or no hahaha. Hakikatnya juga apabila aku sebenarnya hanya manusia biasa yang masih mencari-cari ilmu untuk dipenuhkan di dada. 

Aku suka mengimbas kembali kenangan-kenangan manis pada masa silamku. Di mana aku bergembira, bergelak ketawa, riang ria dan senang hati. Tapi, sering juga imbasan itu diselang-selikan dengan kenangan-kenangan pahit yang seboleh-bolehnya aku ingin terus ia lenyap dari mindaku. Adakala, biarpun ketika memandu aku pandai tiba-tiba terkenang peristiwa hitam yang lama. Dan tiba-tiba juga secara automatik mata ini akan berkaca-kaca. Tidak adil! Sangat tidak adil! Minda ini sering membuatku terasa bersalah. Mengapa perlu memikirkan perkara yang bukan-bukan ketika memandu? Bukankah akan membahayakan diri sendiri? Susah jika berbalah dengan akal dan fikiran. Ada sahaja jawapan-jawapan yang tidak memuaskan hati tetapi adakala logik. Huh!

Jika orang lain membaca nukilanku kali ini pasti mereka tertanya-tanya atau berkira-kira sama ada penulisnya ini sudah gila atau apa. Inilah luahan rasa hati aku yang aku tidak sanggup untuk menuturkannya secara lisan biar dengan sesiapapun. Tidak dengan suamiku, tidak dengan kawan baikku, tidak dengan mana-mana kawan mahupun ahli keluarga, saudara-mara. Tidak! Jika aku luahkan pun, mampukah mereka memahami? Mampukah mereka meletakkan diri mereka di dalam situasi diriku? Mampukah mereka memadam rasa amarah dan dendam durjana yang bersarang dalam  hati ini sekian lama? Mampukah?!

Monday, November 11, 2013

Segmen Follow Sampai Muntah + Free Barangan Blog by Fafa Kyraa

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!



Pssst : Berminat? Sila kelik Banner. Tq ~(^,^)~


Friday, November 8, 2013

Gambar : Trip To Long Napir, Limbang - Part 4 (Last)

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!


Ya. Ini la yang di tunggu-tunggu. Part ke 4. Part yang terakhir untuk journey trip ke Long Napir ni. Ok, jangan cakap banyak. Let's go through the pictures please...



Gambar 36 : Otw balik dari Long Napir, kami berenti sekejap di sini. Sebab? Sebabnya rujuk pada gambar selepas ini.


Gambar 37 : Ya sebab ini. Brake kereta jadi panas. Sebab banyak kena tekan brake. Perjalanan balik ni banyak kena turun bukit. Pastu bukit tu curam-curam plak tu. So, abang driver decide untuk berehat sekejap untuk cool down kan brake kereta tu. Tu kena siram-siram tu, berasap tu hehe...jadi sementara tunggu kereta cool down, kami turun la ke tempat dalam gambar 36 tu...kami mau main air!!!



Gambar 38 : See...what I told ya!!! Aku memang mau main air...siuk eh. Sejuk lagi. Jernih lagi. Tercapai jugak hajat aku untuk main air di karangan.


Gambar 39 : I can feel the water stream, do you? Ahhh...bestnya perasaan time ni. Tenang jak. Aku menaip ni sekarang pun sampai teleng-teleng leher aku disebabkan perasaan tenang tu menerjah menusuk ke kalbu yow hehehe...


Gambar 40 : Ini memang trademark. Sebab aku jarang dapat camwhoring dengan bagus makanya aku letak kaki aku. Happy feet la katakan hahaha...lagipun buruk muka aku kalo dalam gambar. So baik x payah la hahaha...


Gambar 41 : Cuci mata...


Gambar 42 : pun cuci mata...


Gambar 43 : Ok. Kamurang dapat bayangkan ka apa yang aku bayangakan time ni? Aku membayangkan aku ada dekat batu-batu besar tu sambil mandi manda tanpa rasa bersalah hehehe...rasa macam mau pigi lagi ke sini laaa...


Gambar 44 : Apa-apapun aku kalo sudah depan camera, tiba-tiba pandai pose gedik. Acaner ni? Hahaha...macam cantik jer, macam cantik jer...macam comel jer, macam comel jer...hahaha comel la sangat! Choiii!!!


Gambar 45 : Well, ini gambar sebenarnya aku ambil sebelum aku ambil gambar kaki aku dan segala bagai. Tapi, aku mau tunjukkan kamurang satu magic. Kejap arrr...


Gambar 46 : Tengok betul-betul apa tu? Itu lori. Lori balak. LORI BALAK! Cuba kamurang relatekan gambar ini dengan gambar di atas tu. Jambatan ni adalah laluan para lori balak dan lori angkut batu setiap hari. Tapi bila aku tengok tahap ketipisan jambatan balak tu, aku jadi cuak wei...cuak serius kau!!! Ok, aku lupa bagitau. Kalau rasa gambar ni kecik, kelik jak. Boleh kasi besar mata hehehe...magic kan~~~


Gambar 47 : Haaa...sudah-sudahlah tu main air. NAIK! hahahaha...dan aku macam biasa, aku sangat malas mau naik-naik bukit ni. Sudahlah cramp di kaki aku belum reda, ni mau naik bukit lagi. Redho je laaa...


Gambar 48 : So, inilah jalanraya yang kami tempuh semasa perjalanan balik dari Long Napir untuk kembali ke bandar Limbang, tempat kami berehat sebentar sebab brake kereta panas. So, di situ la juga jambatan yang diperbuat daripada kayu balak seperti dalam gambar 45 dan 46 yang aku tunjuk tadi tu. Dari atas sini nampak innocent jak ko kan jalanraya, tapi bila dari bawah ko nampak evil sangat hahaha...ok fine!

Pssst : Akhirnya selesai sudah aku mempost entri trip ke Long Napir ni. Sampai 4 part you. Ko ada? Hahahaha...jangan marah haaa...marah nanti kena jual kihkihkih...

Thursday, November 7, 2013

Gambar : Trip To Long Napir, Limbang - Part 3

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!


Okkk..hari ini buat entri trip seperti dalam tajuk untuk part ke-3...let's go ah~~~


Gambar 22 : Bermula la perjalanan kaki kami menuju ke Kg. Bahagia. Kerana calon-calon dalam list kami tu ramai yang tinggal di area Kg. Bahagia ni. Orang local bagitau untuk ke Kg. Bahagia, you have to go by foot on a 45 minutes walk. Challenge accepted!!! Oh dan untuk ke sana harus mengharungi jalan berbukit okay...


Gambar 23 : Dan kepish...Cik Nora sudah hilang dari pandangan mata. Aduiyai...ternyata aku ketinggalan. Alasan utama sebab aku sibuk amik gambar. Alasan kedua sebab aku gemuk dan aku x larat mau memanjat bukit. Gambar ni nampak macam landai jak tapi tahap kecerunan dia ada la dalam 20 darjah gitu.



Gambar 24 : Sayup jak aku nampak abang driver kami tu. Dorang tunggu aku jugak rupanya hehehe...ini kira halfway perjalanan sudah ni.


Gambar 25 : Ok fine. Tahap curam untuk turun bukit ni aku bleh cakap hampir 45 darjah. Mungkin dalam 30 ke 40 darjah la jugak. Turun memang sedap la. Cuba naik...ha kau...kejang pehe hahaha


Gambar 26 : Turunan tadi tu membawa daku ke sini. Ya ke sini. Di sini memang sudah dekat la dengan kawasan perkampungan tu. Aku boleh dengar water stream. Nyaman jak udaranya. Tenang jiwa. Dan semput hahaha...


Gambar 27 : Err...baca deskripsi di atas hahaha...



Gambar 28 : Water stream yay!!! Aku rasa mau terjun jak terus ke air tu. Mujur aku x pandai berenang. Ntah dalam ntah tidak air tu hahaha...


Gambar 29 : Jalan yang putus. Tapi jangan risau tetap ada jalan back up.




Gambar 30 : Finally!!! Sampai jugak biarpun usus perut aku macam mau putus. Pinggang aku rasa macam xda tulang sudah. Nafas aku sudah rasa macam kering oksigen jak dalam paru-paru tu. Orang lain lama sudah sampai. Tinggal aku jak yang ditunggu. Kesian hahaha...



Gambar 31 : Visitors book. Ha ko tengok. Ko jangan main-main. Banyak sudah pelancong datang sini. Kami jak yang kelambatan. Pergh!!!


Gambar 32 : Ok ini memang rare. Kalo kamurang mo tau, inilah dia orang asli kaum Penan di Sarawak ni. Masih dengan pakaian tradisinya. Berumur hampir 80an. Warga yang tertua di kampung ini.


Gambar 33 : Sesi menemubual calon peserta. Aku tengah duduk-duduk ambik nafas. Sebab penat masih bersisa hehe...



Gambar 34 : Ok...time ni sesi temubual sudah selesai. Kami mau balik sudah. Sempat lagi En. Shamsul bergambar dengan salah seorang kanak-kanak di sana.


Gambar 35 : Ok. Aku malas mau amik gambar lagi masa otw balik tu. Sebab aku kena menempuh lagi 45 minit walk tu. Dan owh...aku kali ini ditunggu sebab tahap kesemputan aku sampai aku boleh rasa isi perut aku mau keluar. Mujur la juga di awal-awal tu aku x makan banyak sampai kenyang. Peluh? Jangan cerita la. Sama macam aku mandi pakai shower hahaha...

Pssst : ok bersambung ke part 4 nanti hewhewhew







Entri Bergambar Saja

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!


Hari ni aku macam malas. Entah kenapa. Marilah tengok apalah ceritanya entri bergambar kali ini.




Tadaaa!!! Ya itu memang aku. Despite the chubby cheeks, i am still gojes hahaha...ya gambar ini aku kopipes dari Instagram aku...masa ni aku kena attend ke RTM Limbang untuk diwawancara berkenaan Program Penempatan Pekerjaan 3P Azam Kerja Bahagian Limbang dan Lawas 2013 yang sudahpun berlangsung pada 02 November yang lepas.

Aku sangat eksaited time ni. Tapi dalam gambar muka gabra hahaha...gabra tu. Mujur DJ nya sangat bagus. Dan mujur aku ada draf skrip temubual yang aku dapat dari rakan sekerja di PTK Lawas. TQ.

Hahaha...itu saja setakat ini. Aku masih menderita sakit kepala. Sekian terima kasih.

Pssst : weng2x...


Thursday, October 31, 2013

Jasad di bumi otak ke lain...how???

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Aku fikir macam-macam sekarang ni. sakit otak. Tapi sapa suh bodoh fikir yang bukan-bukan. Kan makan diri sendiri. Makan dalam wooo...terasa macam kebodohan yang dirancang.

Aku kenapa ni sejak akhir-akhir ni emo x tentu pasal? Bukan period pun. Takkan pernahnya period selagi aku masih amalkan suntikan perancang keluarga. Hampir setahun sudah x period. Jimat duit. X perlu beli pad. Pantiliner saja. Atau mungkin sepatutnya masa ini aku perlu period tapi hormon terganggu gugat makanya emosi berubah-ubah.

Aku kalut, kabut, buntu. Kenapa aku mesti memikirkan benda yang menyakitkan jantung? Yang susah diri sendiri. Konon just let go...let go mu la. Ingat ini punya stress macam kau susah mau birrak ka? Ini jenis punya stress jenis yang kalah-kalah fikir tentang masalah negara. Terus terang aku cakap kau. Iyaaa...betul...

Apa-apapun rasanya syaitonnirojim berjaya menghasut aku. Astaghfirullahulazim...aku wajib beristighfar. Betapa selama ini aku sering melupakanNYA. Ya Allah ampunkan dosa hambaMU ini. Hamba khilaf. Hamba cuma seorang hamba yang hina. Hamba sangat kerdil di sisiMU Ya Allah...bantulah hambaMU ini...tetapkanlah keimananku Ya Allah...sesungguhnya aku berdosa kepadaMU Ya Allah...ampunkan aku...

Pssst : jiwa yang sakit perlu diubati segera. Sekarang si Chang2 demam. Demam mau naik usia esok jam 1201am...esok dia genap 2 tahun...yay!!!Alhamdulillah...anakku dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki...aminnn...

Wednesday, October 30, 2013

Entri kopipes : Marriage : A Good Advice


Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Hari penuh barokah ini, aku ingin berkongsi tentang perkahwinan (marriage)...entri ini aku terbaca pagi tadi time aku buka fb...kawan sekerja aku share...entri asalnya dari Dr. Harlina (wife angkasawan Malaysia, Datuk Sheikh Muzaffar Syah)...jom baca!

Marriage is a school where you get the certificate before you start. 
 
A school where you will never graduate. 
 
A school without a break or a free period. 
 
A school where no one is allowed to drop out. 
 
A school which you will have to attend every day of your life. 
 
A school where there is no sick leave or holidays. 
 
A school founded by the Almighty:
1. On the foundation of love, 
2. The walls made of trust,
3. The door made of acceptance, 
4. The windows made of understanding. 
5. The furniture made of blessings. 
6. The roof made of faith. 
 
Before you forget, you are just a student not the principal. The Almighty is the principal.
 
Even at times of a storm, don’t be unwise and run outside.
 
Remember this school is the safest place to be. 
 
Never go to sleep before completing your assignments for the day. 
 
Never forget the C-word, communicate, communicate, communicate with your classmate and with the Principal.
 
If you find something in your classmate (spouse) that you do not appreciate, remember your classmate is also just a student not a graduate. The Almighty is not finished with him/her yet, so take it as a challenge and work on it together. 
 
Do not forget to study, study, study the Noble Book (the main textbook in this school). 
 
Start each day with a sacred assembly and end it the same way.
 
Sometimes you will feel like not attending class, yet you have to.
 
When tempted to quit find the courage and continue. 
 
Some tests and exams may be tough but remember the Principal knows how much you can bear. 
 
Still, it is one of the best schools on earth; joy, peace and happiness accompany each lesson of the day. 
 
Different subjects are offered in this school, yet love is the major subject. 
 
After all the years of being theoretical about it, now you have a chance to practice it. 
 
To be loved is a good thing, but to love is the greatest privilege of them all. 
 
Marriage is a place of love, so love your spouse but remember: “This class doesn’t involve a person who is not permitted into it”! If you invite your mother or father or your friends to this class,   or anyone who is not allowed to be there, you will fail the exam. 
 
It is you who should attend and it is you who will pass. 
 
Its your choice today:” build it or break it”

Pssst : Untuk membaca artikel Dr. Harlina, KLIK SINI

Monday, October 28, 2013

I Don't Think So...

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Akhir-akhir aku banyak berfikir. Ya. Sangat banyak. Stress pun ada. Dengan permasalahan yang tiba-tiba jadi besar. Ini semua cerita minggu lalu.

Inilah kelemahan terbesar aku. Aku terlalu memikirkan tentang masa lalu. Aku bukan orang yang senang-senang boleh let go tentang sesuatu perkara lebih-lebih lagi benda yang sebenarnya aku sudah berfikir masak-masak sebelumnya. Sekarang terlintas di kepala hotakku yang becabang ni soalan-soalan yang sebenarnya sudah terjawab. Tapi entahlah...laju jak soalan-soalan tu bersliding di layak perak dalam otakku ni...burghhh!!!

Soalan-soalan paling utama adalah "betulkah tindakan aku sekarang ni?" "Apa akan jadi nanti?". Inilah. Sebenarnya aku ni dulu seorang yang cepat melenting, cepat marah, panas baran dan selalu bertindak tanpa berfikir terlebih dahulu.

Sekarang bila aku cuba untuk berubah aku pandai rasa serba salah walaupun benda tu sudah masak lagikan bergoreng aku fikir. Tapi, bila hari selepas kejadian sesuatu keputusan mulalah soalan-soalan tadi berkumandang. Masa yang aku amik untuk betul-betul let go mungkin 3 hari, mungkin sebulan, mungkim setengah tahun. Mungkin. Semuanya bergantung dengan what will happen next, next & next...

Sangat complicated kan minda aku ni. Inilah fitrahnya seorang aku. Aku petik kata-kata boss baruku semasa kami otw to Lawas. We had a small chit chat all the way. Dia cakap, "ramai orang salahkan takdir bila berlaku sesuatu dalam hidup. Sedangkan takdir hakiki adalah warna darah kita. Semua manusia berdarah merah. Itu takdir dari Allah SWT. Takdir yang lainnya, takdir pilihan diri sendiri. Kita yang pilih sama ada mahu berjaya atau terus gagal. Kita yang tentukan sama ada mahu jadi yang terbaik atau tidak. Itu takdir yang kita boleh mengubahnya. Jangan sesekali terus menganggap apa yang jadi di dalam kehidupan kita adalah takdir dari Tuhan semata-mata".

Dari situ aku semacam terbangun dari tidur yang panjang. Betapa selama ini aku banyak menyalahkan takdir atas apa yang berlaku di dalam kehidupanku seharian. Dari situ aku mula menanam semangat baru, aku ingin buang tanggapan buruk aku tentang takdir. Aku hanya mau fikirkan yang baik-baik saja. Aku cuba mempositifkan pemikiran aku. Tapi, namanya juga hidup manakan lari dari masalah. Di situ aku teruji lagi.

Tapi, kali ini aku lebih berhati-hati. Aku x mau terburu-buru dalam membuat keputusan. Aku hanya maukan yang terbaik. Tetapi yang terbaik yang aku maukan menyebabkan hati aku sendiri terluka dan hati orang lain tercalar. Salahkah aku?

Pssst : aku ingin katakan, andai dapat ku putar masa...tapi itu semua cliche!

Quick post before getting super bizayyy!!!


Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Pasti ada yang berteka-teki dengan post-post aku di fb dalam minggu lalu. Ya la sapa yang x berteka-teki kan kalau aku sudah menyalak, meroyan di fb aku tu hahaha...ok, ekceli itu hal peribadi. Hal keluarga untuk lebih detail. 


Ya, hal aku dengan my niece. Tapi, hal itu sudah berakhir dengan baik (mungkin) dengan ayat lastnya "kamu simpan la benci kamu untuk aku". Ok fine.

Aku x benci dia. Aku sayang dia sebab aku nampak dia ada masa depan dan aku sudi bantu dia. Tapi, dia yang x mau dibantu dan dia rela masa depan dia gelap hanya kerana seseorang yang bergelar BF dalam hidupnya. Ok, kekalkanlah dengan cara begitu jika itu buat kau bahagia. Tapi, ingat! Kalau ada sebarang kesusahan jangan rujuk dengan aku, rujuklah dengan BF tersayangmu! Aku ni bukan siapa-siapa kan sampai kau sanggup berbohong! Aku ni makcik kau, merangkap ibu juga kepada kau kerana aku dipertanggungjawabkan oleh mamamu untuk menjaga kau! Tapi kau dengan rela hati ingkar dengan janji yang kau buat sendiri maka, kau tanggunglah akibatnya sendiri! Bukan aku x pernah nasihatkan kau. Berbuih mulut aku dan pakcik kau nasihat kau macam-macam, kau iyakan tapi kau x aplikasikan malahan kau berbohong lagi! Ok, fine! Dan yang paling best aku rasa, bila kau kembalikan hp aku yang kau pinjam dengan pattern locked dan dengan email gmail yang kau tukar dan sekarang hp tu sudah tidak berfungsi. Terima kasih aku ucapkan!

Ok enuff with the meroyan, minggu ini aku pasti akan bizay gila-gila yang super gila punya bizaaayyy!!! Sebab minggu ni minggu kronik. Program 3P is just around the corner...2hb November ni Program Penempatan Pekerjaan 3P Azam Kerja Bahagian Limbang Dan Lawas 2013 bertempat di Dewan Suarah, Limbang. 31hb ni plak aku akan ke konti LimbangFM untuk sesi wawancara berkaitan dengan program ni. Wish me luck guys!

Pssst : adakah sesiapa di dunia ini yang tidak pernah marah kerana ditipu?

Thursday, October 24, 2013

Hadiah yang ditunggu dari tahun 2011 akhirnya sudah berjaya aku miliki!


Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!


Akhirnya setelah menunggu selama beberapa tahun, barulah aku berjaya dapatkan hadiah yang sepatutnya aku dapat dari dulu. Rasa macam tamak pun ada kan. Tapi itu hak aku. Sebab aku memang berhak hehe..

Ok, macam ni ceritanya. Dulu aku pernah ikut pertandingan menulis cerpen anjuran salah sebuah blog. Mungkin ada yang tau, ada yang x tau. Dan, apa yang menggembirakan adalah cerpen aku terpilih sebagai pemenang kelima daripada sepuluh pemenang. Macam biasalah pemenang dari pertama dan ketiga mestilah sepesel sikit hadiahnya. Sudah namanya pemenang. So, yang the rest dapat saguhati iaitu sebuah Novel dari Aku Linglung bertajuk Sperma Cinta. Penulis Aku Linglung ni yang sponsor novel kepada penganjur tu untuk diberikan kepada pemenang-pemenang saguhati tadi.

So, masalah berlaku bila aku terlepas pandang tentang pengumuman pemenang bagi pertandingan tu dan masalah timbul lagi bila penyampaian hadiah dilakukan di Semenanjung. Aku pula kan tinggal di Sabah. Manalah aku dapat hadirkan diri. So, aku contact la penganjur tu by email. Penganjur cakap ramai juga pemenang yang tidak dapat hadir masa penyampaian hadiah tu. Penyampaian hadiah tu dilakukan sempena pelancaran novel Sperma Cinta ni la.

Then, penganjur berjanji untuk poskan hadiah kepada pemenang. Penganjur minta alamat. Aku bagilah. Lepas tu, tunggu punya tunggu xda sampai hadiah. Aku follow up lagi. Penganjur cakap mo tunggu pemenang lain berikan alamat baru satu kali hantar. Ok fine.

Lepas tu, lama kelamaan aku pun lupa pasal benda tu. Tapi entah macamana aku boleh terjengah blog novelis tu, Aku Linglung. Aku nampak la balik novel Sperma Cinta tu. Entah di mana aku dapat kekuatan, aku email la si penulis. Dan, betapa aku gembira, email aku dibalas dengan secepat mungkin. Syukur alhamdulillah.

So, inilah email yang aku hantarkan.




*Klik gambar untuk kasi besar mata*

Dan ini balasan dari pihak Aku Linglung




Dan hari ini, ini dia yang di tunggu-tunggu!!!




Hebat x hebat perasaan aku sekarang? Dan aku sangat berterima kasih kepada novelis Sperma Cinta kerana begitu prihatin terhadap permasalahanku. Terima kasih sangat-sangat!!!

Pssst : Eksaited lebey!!!

TM - Dia buat hal lagi!!! Kali ini aku sudah hilang sabar!!!

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!


Kali ini aku sudah hilang sabar. Tengokkan saja la report yang aku buat ke TM tu...



Ini isi kandungan report aku yang panjang berjela...

Saya sudah beberapa kali mendapat panggilan telefon dari private number menyatakan bahawa mereka dari TM Point Service Centre. Mereka menyatakan bahawa TM sudi memberi rewards kepada saya kerana menjadi pelanggan TM. 

Apa yang saya musykilkan adalah saya sudah pun menamatkan perkhidmatan telefon rumah saya (089223424) dan juga akaun Streamyx saya pada bulan Ogos tahun ini atas alasan saya berpindah stesyen bertugas iaitu dari Sandakan, Sabah ke Limbang, Sarawak. Adakah saya masih layak untuk menerima rewards?

Dan apa yang menjengkelkan saya, sehingga hari ini, saya sudah menerima panggilan sebegini sebanyak 4 kali! Saya sudah menyatakan bahawa saya tidak berminat dengan pakej rewards yang mereka tawarkan yang mana mereka maklumkan kepada saya ianya adalah seperti pakej Insurans Nyawa yang boleh cover saya, suami dan anak-anak.

Antara contoh perbualan kami :-

Operator : Puan ada berapa orang anak yang masih berada dalam tanggungan?
Saya : ada dua. keduanya masih di bawah 2 tahun.
Operator : Puan berkerja sebagai apa?
Saya : bekerja di sektor awam.
Operator : Suami Puan berkerja sebagai apa?
Saya : berkerja sendiri.
Operator : Ok, kalau macam tu, adakah antara puan dan suami puan ada menggunakan kad kredit?
Saya : Tiada.
Operator : Puan pakai kad ATM apa?
Saya : CIMB
Operator : Adakah ianya yang ada VISA (kad baru) atau masih kad lama?
Saya : Kad lama.
Operator : Suami puan pula gunakan kad ATM apa?
Saya : Maybank.
Operator : Adakah masih pakai yang lama atau sudah tukar kepada yang baru ada gambar epal yang ada perkataan VISA.
Saya : Masih yang lama. (yang ini saya tipu sebab saya syak sesuatu. Dan operator tersebut pun tahu bahawa kad ATM Maybank yang lama sudah tidak boleh digunakan lagi).
Operator : Pakej yang kami tawarkan ni memerlukan puan untuk bayar sejumlah wang melalui sama ada kad kredit mahupun kad ATM yang ada VISA. Sejumlah wang tersebut adalah sebagai bayaran kepada pakej yang kami tawarkan. Puan kena bayar rm51.00 setiap bulan lah untuk cover puan dan keluarga puan. 
Saya : Maaf, saya tidak berminat kerana saya sendiri sudah pun membeli insurans untuk diri saya sendiri dan anak-anak.
Operator : Pihak kami memang menawarkan pakej rewards ini kepada pelanggan yang memang sudah ada insurans.
Saya : Maaf saya tidak berminat.

Ok, soalan saya, mengapa mereka mesti bertanyakan perihal jenis Kad ATM yang kami gunakan? Apa relevannya di situ?

Kedua, adakah benar pihak TM ada menyediakan pakej seumpama Insurans kepada pihak pelanggan? 

Tetapi dari pengamatan saya, rewards yang biasanya pihak TM berikan kepada pelanggan berbentuk barangan tetapi bukannya produk insurans.

Ketiga, tidakkah pihak TM rasa anda perlu bertindak atau melakukan sesuatu untuk membendung perkara ini?

Keempat, rewards. Bukankah rewards ini sepatutnya pihak TM yang memberi dan pelanggan hanya menerima? Seaptutnya tidak boleh berlaku pemberian rewards sekiranya pelanggan di suruh membayar semula kepada pihak TM. Itu namanya, melanggan.

Dan, hari ini nombor yang menghubungi saya adalah 03-7839 8800. Adakah benar ini nombor dari pihak TM? Dan ya, operator tersebut gagal memperkenalkan dirinya kepada saya!
Saya harap saya mendapat jawapan yang memuaskan dari pihak TM.

Sekian, terima kasih.

* * *

Dan apabila aku try mau submit report, ini yang jadi...


Pssst : What say you???