Friday, January 29, 2016

Gambar : Chang2 & Adik Icha Sambut Birthday Kawan

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Semalam Cikgu Eda ada pesan mintak sumbangan seikhlas hati dalam bentuk makanan yang sesuai untuk sambutan hari jadi bagi salah seorang murid di dalam kelas dorang Chang2 & Adik Icha.

So, petang semalam aku pergi kedai Ting Ting (kata orang local). Dekat kedai ni selalunya orang beli barang secara borong. Pada aku dia tak sesuai panggil kedai. Lebih sesuai panggil gudang sebab bila masuk dekat dalam terasa macam masuk dalam gudang pulak.

Ok, habis pasal kedai. Aku dah beli pun dua bungkus besar coklat wafer. Satu untuk bagi dekat sekolah, satu lagi untuk budak berdua tu la apa lagi hehe.

Dan pagi tadi Cikgu Eda share gambar dorang meraikan kawan yang menyambut harijadi. Wajah murid yang diraikan taklah seberapa nak happy, tapi ada dua orang budak yang terlebih happy hehehe...




See? Murid lelaki yang diraikan yang berdiri depan kek tu tak senyum pun langsung. Tapi, yang berdiri dekat belakang dan tepi semua pakat senyum seindah suria hahaha...tazabar nak makan kek lettewww hahaha...Manakala Chang2 dengan Adik Icha striking sangat korang ek. Korang berdua je yang pakai baju biasa, belum ada pakaian seragam sekolah lagi. Cikgu dorang sendiri pun tak tau bila pakaian dorang akan sampai. Tapi, takpelah asalkan budak berdua tu sentiasa bersemangat nak pegi sekolah.


Sorry la mak dorang ni saiko sikit. Semua benda nak gi ambil gambar hahaha. Yang ini jajan yang dorang dapat hasil dari donation mak-mak murid yang lain. Yang sebelah kiri Chang2 punya dan yang sebelah kanan tu Adik Icha.

Ok, nak sambung update benda lain pulak. Ehe~

Workstation : Kisah Semalam & Hari Ini

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Semalam bizay kemas workstation. Dah siap dah semalam. Hari ini meja workstation timbul kembali semaks dan samuns hahaha...biasalah, orang yang produktif dan proaktif memang macam gituh hehehe...

Meh aku share gambar-gambar yang aku dah janjikan pada entri sebelum ini.

Rupa workstation sebelum di make-over

Sini pun sama kusuts

Desktop pun dah tukar wallpaper sambil dengar lagu-lagu AJL30

Before and after make over. See, dinding workstation dah banyak perubahan

Hari ini dengan stacking files untuk diupdate

Sekian.

Thursday, January 28, 2016

Annoying!

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Kau rasa perlu ke kau nak tetiba cerita perihal orang lain dekat aku walaupun orang tu rapat dengan aku?

Kau rasa WAJIB ke kau nak tau perihal kehidupan orang lain yang langsung takde kaitan di dalam kehidupan kau walaupun kau tinggal berjiran?

Aku rimas dengan orang macam nih. Takde angin takde ribut tetiba ajak cerita pasal perihal kehidupan orang. Aku yang rapat dengan dia pun aku takde sibuk nak tanya perihal hidup dia melainkan dia sendiri cerita dengan aku.

Aku dah la sibuk struggling nak kemas meja, alih-alih kau buka topik pasal hal orang. Eh, aku takde masa nak campur hal orang lebih-lebih hal peribadi. Sama jugak aku tak suka kalau orang lain sibuk nak ambil tahu pasal kehidupan aku tanpa aku rela nak bercerita tentangnya.

Kau pergi main jauh-jauh. Aku tak suka. Titik!

Quickest Update!

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Aku tengah struggle nak kemas meja aku dan terus meng'clear'kan segala yang patut di clear kan. Ala-ala 5S gituhhh...Nanti aku share gambar la kalo aku rajin. Sekarang masih berusaha sambil dengar lagu-lagu AJL 30 tempoh hari. Weee~~~

Kau Jangan Nak Hanimun Sangat!

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

It's almost the end of January. Cepat sangat masa berlalu kan. Hari ni pun dah hari jadi keenam untuk blog aku. Daaannn ini bermakna tempoh hanimun bakal berakhir.

Kenapa aku kata tempoh hanimun? Dia macam istilah Monday Blues la. Bulan Januari kebiasaannya membuatkan kecepatan enjin untuk berkerja menjadi sangat selooowww. Biasalah. Masih demam tahun baru, masih itu, masih ini, masih masih.

Takde la aku kata aku makan gaji buta. Tugas di pejabat tetap berjalan seperti biasa. Akan tetapi, tugas hakiki yang telah ditetapkan di dalam Sasaran Kerja Tahunan (SKT) atau dalam bahasa Inggeris disebut sebagai Key Performance Index (KPI) adalah sangat penting untuk dilunaskan sebelum tahun berakhir.

Istilah tahun berakhir tu bukan semestinya pada bulan Disember. Dia boleh jadi bulan Oktober ataupun November. Macam last year,  SKT yang kitorang isi dalam HRMIS hanya setakat sehingga Oktober sahaja. Bermakna, sekiranya terdapat sasaran yang masih belum tercapai, menjawab la.

So, azam aku tahun ini, aku kena selesaikan semua SKT sebelum atau selewat-lewatnya bulan Oktober memandangkan pada tahun ini juga rakan setugas aku yang sama skim dengan aku bakal berpindah ke Pejabat Tenaga Kerja Lawas dan tidak ada berita penggantian bagi jawatan beliau. Aku sorang-sorang je la lepas ni. Huhu.

By the way, harapan aku untuk tahun ini untuk dapat mencapai sasaran 100% bagi SKT. Kepada rakan yang bakal berpindah, selamat bertugas di tempat baru.

Dan lagi, aku kena kemas meja workstation aku untuk menampakkan kesungguhan jitu lagi padu (gitohhh) bahawa aku memang bersemangat mau tamatkan hanimun ini. Errr...takde gambar meja berselerak sebab nanti korang tak sanggup nak tengok betapa serabainya meja aku dikala ini.

Sebelum itu, meh aku belanja sikit gambar Daisypath yang menunjukkan memang sahih blog ku ni dah berusia 6 tahun. Kalo jadi anak, masuk pra-sekolah sudah ni. Eheh.

Hari Kejadian Blogku! Officially 6 Years Old!!!

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Aku. Sangat. Eksaited.

28.01.2010 - 28.01.2016

Satu tempoh yang agak lama untuk aku bertahan untuk berkecimpung dalam dunia blog.

Dari nama The Gudnite Production kemudian bertukar kepada Nor Adzwaty Rokkafella, blog ini setia menadah laman untuk aku mencoret bicara dan cerita.

Happy Birthday to my blog. Semoga aku akan sentiasa bersemangat waja untuk mencurah rasa dan melakar sejarah di dalamnya.

Ai lebiu more lah. Muah ciked!

(Gambar pinjam dari Google)

Pssst : Gigih koo aku buat entri pakai hp 2 jam lebih awal dari waktu dipublish. Fuhhh!!!

Wednesday, January 27, 2016

Segmen irrayyan | Sejarah Blog Nor Adzwaty Rokkafella

*Klik Sini* 
(Sila Klik Banner Untuk Join)

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Aku terpanggil untuk menyertai segmen ini memandangkan segmen ini agak menarik jugak. A bit refreshing for the year of 2016. Oh mak kau, speaking you! Hahaha...

Ok. Serius. Permulaan aku membuat blog ini sebenarnya untuk membuat side income. Blog bernama Nor Adzwaty Rokkafella ini terhasil selepas aku mencuba membuat blog pertama yang aku namakan The Gudnite Production. Konon-konon nak jual barang secara online melalui blog. Tup-tup, terbengkalai disebabkan aku terikat dengan kerja hakiki dan juga tiada ilmu dalam dunia blog. Masa itu dalam lingkungan tahun 2009.

Tahun 2010. 28 Januari. Aku tukar nama blog kepada Nor Adzwaty Rokkafella. Entri pertama aku mengisahkan zaman kanak-kanak yang ditulis di dalam Bahasa Inggeris. Aku tulis entri dalam Bahasa Inggeris setelah ter'inspired' dari penulisan blogger dari Sweeden. Kami ada berbalas komen di blog dan kini, blog beliau sudah tiada lagi. Tak tau sama ada dia dah tukar blog atau dah buang blog tersebut.

Dalam lingkungan bulan Mac, 2010, barulah aku menulis entri dengan menggunakan Bahasa Melayu sepenuhnya. Ada juga kadang-kadang aku tulis dalam Bahasa Inggeris lebih-lebih lagi bila aku meluahkan rasa pada entri tersebut.

Kemudian, aku terbaca tutorial pasal Nuffnang. Ada kawan yang sama-sama ada blog bagitau, "better ko letak Nuffnang dekat blog kau. Aku dah pernah dapat cek dari Nuffnang setelah sekian lama berbelog." Katanya. Lepas tu aku cari-cari la tutorial pasal nak letak Nuffnang. Dari situ, aku mulai follow blogger faymes seperti Hentakbelipat, Maria Elena dan geng-geng Scarflets. Lepas tu aku follow blogger Ben Ashaari dan blogger ternama yang lain.

Lepas dah follow bloggers yang fuaymes yang dah banyak followers tu, aku rajin juga join segmen-segmen dorang dan juga giveaways yang dorang anjurkan. Menang tak menang tak kisah masa tu, asalkan dapat berbalas follow dengan orang lain dan juga ber'blog-walking'.
 
Tahun berganti tahun, jika dilihat pada Blog Archive, tahun 2011 adalah tahun yang mana aku banyak post entri. Tahun 2012 menyaksikan passion untuk aku menulis semakin berkurang mungkin disebabkan aku terlalu sibuk mengurus hal rumahtangga, kerjaya dan masa bersama anak-anak. Bayangkan sajalah, Chang2 lahir pada tahun 2011, bulan 11. Bulan 10, 2012 Adik Icha pulak menyusul. Jarak kelahiran antara mereka berdua hanyalah 11 bulan, 17 hari sahaja. Chang2 waktu itu masih belum pandai berjalan, tambahan lagi Chang2 lahir pramatang jadi pertumbuhan fizikalnya agak lambat sedikit berbanding bayi lain. Berlainan sekali dengan Adik Icha, dia lahir terlebih hari dari EDD. Berat lahir pun bukan main gagah kau, 3.5Kg. Berbeza sangat dengan Chang2 yang lahir cuma 1.9Kg pada minggu ke 31 dalam kandungan.

 Kermudian, 2013 menyaksikan berlaku peningkatan sedikit dan pada tahun itu juga aku berpindah tempat bertugas dari Sandakan, Sabah ke Limbang, Sarawak.

Aku sangat sayang dengan blog ini berserta isi kandungan yang ada di dalamnya. Setiap entri yang tertulis semuanya datang dari hatiku tak kira yang terdalam mahupun yang tercetek. Walaupun, mungkin...mungkinlah, ada yang tidak menyenangi segala isi kandungannya akan tetapi, inilah aku. Setiap apa yang aku zahirkan di dalam blog ini semuanya tentang aku.

Aku harap sangat bila anak-anakku dah besar nanti, aku nak mereka baca blogku ini dan mereka dapat memahami sikap sebenar mama dorang yang sedikit gila-gila. Bak kata slogan dekat Header Blog aku, "Simply a freak-a-deliciously me". Pandai-pandai korang la nak memahaminya ye anak-anakku. Hehehe...

Dan, kalau korang perasan. Esok blog aku dengan rasminya mencecah usia 6 tahun. Yay!!! Aku ada rasa-rasa jugak nak buat segmen tapi segan la pulak. Ada ke orang yang sudi join kalau aku buat segmen sempena kehari jadian blog aku nih?

Aku biarkan soalan itu untuk korang tolong jawabkan. TQ.

Pencarian Mega Bloglist Aisyhah Nyais

*Klik Sini* 
(Sila Klik Banner Untuk Join) 

UPDATE :

Tadi lupa nak tag. Aku nak tag :

Fiza
Sally
Arza Moha

Tuesday, January 26, 2016

Very Quick Update

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Dis is a very quick update. Sekejap lagi aku nak pegi hadir meeting Focus Group dekat Pejabat Residen. Huhu.

Kbai!

Pssst : Saje je nak post kan hahaha

Monday, January 25, 2016

Gambar : Ambuyat/Linut/Pinantung

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Apa ke bendanya ambuyat tu? Linut? Pinantung? Korang pernah tak dengar nama benda ni? Pernah? Tak pernah? Ok, let me explain. Ambuyat/Linut/Pinantung ni adalah benda yang sama cuma sebutan sahaja yang berbeza mengikut tempat atau daerah tertentu.

Ok, yang di bawah ini maklumat mengenai ambuyat yang aku copy paste dari Wikipedia Bahasa Melayu.


"Ambuyat merupakan sejenis hidangan yang berasal dari bahagian batang dalam sagu sawit. Ia adalah bahan berkanji yang hambar sama dengan ubi kanji. Ambuyat ialah sejenis makanan tempatan di Brunei, serta Wilayah Persekutuan Labuan dan negeri-negeri Malaysia seperti Sarawak dan Sabah di mana ia kadangkala dikenali sebagai linut.

Ambuyat dimakan dengan garpu buluh yang dipanggil candas, dengan menggolekkan kanji sekitar mata garfu dan kemudian mencelupkannya ke dalam sos, di mana terdapat banyak jenis. Terdapat hidangan yang sama di timur Indonesia dipanggil papeda."
Aku tambah sikit. Bukan sawit. Sebenarnya dari batang pokok rumbia. Dekat area Sandakan hingga ke Tawau ada kaum Bugis. Dorang panggil ni Kapurung. Cara buat lebih kurang sama cuma dorang dah siap pintal/gulung ambuyat tu dan disimpan di dalam bekas/mangkuk yang berisi dengan kuah. Dekat area Kuala Penyu pulak, ada suku kaum Dusun Tatana (Rumpun Bisaya) menyebutnya sebagai Pinantung.
 

Yang gambar atas ni yang aku buat sendiri. Jangan tak tau. Ini makanan feveret aku nih. Kalo jumpa ni tak pandang nasik dah. Serius. Dekat Limbang ni memang heaven sebab tepung sagu ni senang nak dapat. Ada je orang jual dekat pasar. RM2 sepeket.

Dulu, masa kitorang masih di Sandakan. Meraung bak hang. Cari satu pasar pun tak jumpa. Ada pun bermusim. Sebab, di area Sandakan sangat kurang orang yang pandai makan ni kecuali yang orang yang terdiri dari kaum Bisaya, Kadazan, Dusun atau Brunei sahaja. Macam aku, bapak aku kaum Bisaya dari daerah Beaufort. Mak aku suku kaum Sungai dari daerah Kinabatangan, Sandakan. Tapi, mak aku memang pandai makan ni. Dah namanya kawin dengan orang Bisaya, kenalah pandai.

Aku pulak, husband aku pandai jugak makan ni. Dia selalu sebut Nasi Penan, sebab dekat Limbang ni, suku kaum Penan makan ambuyat untuk menggantikan nasi. Sebab tepung sagu ni berasal dari batang pokok rumbia. Dia ada proses penghasilan sehinggalah dia jadi tepung sagu. Tapi, makan ambuyat ni bagus. Kata orang tua-tua boleh mencuci buah pinggang. Selain husband aku, anak-anak aku pun pandai dan Adik Icha penggemar setia macam maknya hehehe...

Kalo korang rajin, korang boleh Google je apa ke bendanya sagu tu, apa tu ambuyat, cara-cara nak membuat ambuyat dekat Youtube, proses penghasilan tepung sagu dan pelbagai lagi produk hasil daripada tepung sagu ni.

Klik SINI untuk melihat sendiri cara-cara untuk membuat ambuyat. Enjoy!

Throwback : Berusaha Abang! Berusaha!

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Hari Sabtu. Macam biasa aku memang suka lepak di rumah berbanding jalan-jalan walaupun hakikatnya kitorang terpaksa jugak keluar untuk ke hospital memandangkan Adik Icha demam lagi dan ubat demam dah habis. Si papa dorang keluar dengan teman sepermancingannya ke Lawas.

Pergi hospital di unit Emergency, kami masuk. Jumpa dengan MA. Tak sampai 5 minit, proses cek mengecek dan ubat terus diberi masa itu juga. Baguslah. Tak banyak buang masa. Lagipun aku nak cepat balik rumah untuk bagi Adik Icha makan ubat. Batuk dia pun tak pandai surut.

Sampai rumah, lepas bagi Adik Icha makan ubat aku dah sibuk nak masak untuk makan tengahari. Dalam aku sibuk-sibuk tu, rupanya Adik Icha tertidur. Biarlah. Biar dia rehat. Dah abang Chang2 takde teman nak bermain dan berbual. Last-last, abang kacau aku. Hurm, tak boleh jadi ni. So, aku carikan 'kerja' untuk Chang2. Aku suruh dia cuci kasut sekolah. Chang2 baru 4 tahun lebih tau. Tapi, kalo ikut tahun memang la dia 5 tahun, tahun ni.


Tu diaaa!!! Aku suh dia cuci kasutnya dengan kasut adiknya sekali. Aku ingat mula-mula tu dia tak nak. Tapi, rupanya makin dia semangat. Ala bukan semangat apa pun. Semangat nak main air dan buih sabun. Tu je. Mujur aku pakai sabun cuci yang cecair. Taklah menghakis sangat. Aku beli sabun cuci cecair brand 1Malaysia dari Kedai Rakyat 1Malaysia hehehe. Murah dan jimat.

Petang. Adik Icha dan Chang2 aku tak bagi keluar rumah sebab cuaca macam nak hujan. So, seharianlah kitorang berkurung dalam rumah. Aku suh Chang2 buat kerja sekolah dia. Latih dia menulis dan mewarna. Mula-mula tu Adik Icha tak nak join. Mood masih kelaut. Dia duduk diam-diam tengok TV. Bila dia tengok abang dia asyik mewarna, last-last dia nak jugak join.


Bukan main lagi style mewarna tu. Sambil baring pon boleh. Si abang konsentret dah time ni. Tapiii, mulut pun tak berenti membebel. Ada saja yang dia bebelkan. Jenuh mak menjawabnye nak huhu...Apa-apapun mama korang ni menikmati tumbesaran kamu berdua depan mata. Itu lebih berharga dari berjuta-juta lemon harta.

Mudah-mudahan sikap sebegini berterusan sampai bila-bila. Aku sangat risau pasal dorang berdua ni apabila berada di dalam jagaan orang dan sekarang ni di dalam perhatian cikgu-cikgunya. Aku takut kalo-kalo dorang ada buat salah dan silap yang major. Tau la, aku ni mak yang overprotective jugak kadang-kadang. Cuma, bila dorang buat salah dan silap, tak lah aku buta-buta menyalahkan orang lain. Dah anak aku rupa macam gitu, mak mana yang tak kenal anaknya kan?

Apa-apapun doaku sentiasa bersama kedua permata hati ku ni. Semoga bila besar nanti dorang menjadi orang yang lebih berjaya daripada mak pak dorang. Amiin.

Banner Untuk Segmen Awak Orang Mana by Rrai Dah Siap!

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Finally! Banner dari Sis Rrai dah siap! Hari tu aku ada join Segmen Awak Orang Mana yang dianjurkan oleh Sis Rrai ni. Hadiah dia, dia akan buatkan satu banner khas untuk semua peserta dengan kaler pilihan masing. Klik SINI kalo nak tengok entri aku yang ala gedix.

Tq sis. I loike sangat. Pinkish gitewww. Ya, mak gedik ini sangat gilakan kaler pink sejak mengandungkan Adik Icha. Di saat itulah aku tau yang bakal anak aku adalah perempuan hahaha...Now Adik Icha dah 4 tahun u olls. Tak tau nak beradik lagi ke tak Adik Icha ni hahaha.

Menyimpang jauh cerita. Biasalah Monday Blues memang macam gini ropa dia.

Btw, tq again Sis Rrai. Muah ciked!

Friday, January 22, 2016

WOOP : A Community Of Woman With Opinion

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Aku ternampak post pasal WOOP ni dekat blog Yui. So, aku pun macam tergoda la nak pi tekan apa ke bendanya WOOP ni. So, aku bukak la website dia. Kerja dia senang je. Jawab soalan je pun. Kalo korang nak, korang pun boleh join. lepas jawab soalan kompom dapat point.

WOOP 
(Sila Klik Banner Untuk Ke Website WOOP)

Setakat yang aku printscreen tadi, point aku sebanyak 480. Bila aku selesaikan daily mission, point aku bertambah jadi 630. Lepas ni mau selesaikan big mission pulak hewhewhew.


So, kepada sapa-sapa yang masih belum daftar dengan WOOP, silakan mendaftar sekarang. Boleh tekan banner WOOP dekat atas tu untuk terus ke website WOOP.

Yay!!! Set Kallas Yang Ditunggu Dah Tiba!!!

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Baru je sampai tadi. Member seopis aku siap tanya aku bagai, dia kata macam aku pernah dengar orang sebut pasal Kallas. Apa tu? Katanya. Aku terus membulat mata eksaited. Aku kata, mana? Dah sampai dah? Lepas tu aku pergi meja dia. Rupanya dia saja letak di meja dia konon-konon nak bagi seprais. Aku mana da seprais pun sebab aku memang tertunggu-tunggu hadiah tu sampai. Kompom la melekat dalam memori kad dekat kepala aku.

Hari tu, aku ada join GA by Amy Hilmirda ni. Aku menang cabutan kali kedua disebabkan pemenang asal gagal memberikan details kepada Amy by the due date yang dah ditetapkan. Aku ada update juga pasal cerita tu dekat SINI. Sila kelik ya!

So, inilah dia hadiah yang ditunggu-tunggu...tadaaa!!!

Siap ada free gift pad dan pantyliner Herba Plus lagi. Tq sis Amy. Muah ciked!



Wednesday, January 20, 2016

Kisah Petang dan Kerepek Ubi Kayu

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga  bahagia!!!

Petang semalam lepas balik dari kerja, anak-anak terus claim mintak bawak jalan-jalan. Dah tu bukan nak berjalan kaki. Nak naik kereta katanya. Baiklah. Mode SYMP masih belum hilang lagi walaupun dah lepas working hours. Takpe. Demi anak, aku redakan supaya dorang tak tantrum nanti.

Aku bawak dorang jenjalan pegi taman perumahan sebelah. Aku pun nak usha juga ada sebuah Pusat Asuhan Kanak-Kanak (PAKK) di Taman Sri Patiambun tu. Ingatkan dekat signboard ada letak nombor telefon yang boleh dihubungi. Tapi takde. Dah tu, aku nak masuk kat dalam tu, macam takde orang la pulak. So, kitorang pun balik.

Anak aku kalo bab selfie pun boleh tahan...tak nak kalah dengan mama dia

Balik tu, kitorang round lagi taman perumahan dekat kawasan aku tinggal tu. Dah puas round baru la kitorang betul-betul balik ke rumah. Dah balik rumah, tau-tau ada je kerepek ubi kayu. Husband aku ada tanam ubi kayu depan rumah. Haritu dia korek. Ada la dalam sebiji dua. Tapi, besar saiznya. So, petang semalam dah selamat jadi kerepek. Husband aku goreng time kitorang keluar jalan-jalan.


Tadaaa!!! Tu dia tu dia tu dia!!! Kerepek ubi kayu yang tak campur apa-apa walaupun garam. Hanya ubi kayu dan minyak masak untuk menggoreng. Rasa manis dia memang ada. Tapi, ada kepingan yang tak rangup sebab husband aku tak jemur. Lepas dihiris terus masuk dalam kuali. Yang tak rangup tu ada yang tebal hirisan dia ditambah lagi tak dijemur, memang tak rangup la jadinya. Hari ini husband aku jemur lebihan hirisan ubi kayu untuk digoreng petang ni. Nak rasa juga rangup ke tak rangup. Tapi, kompom rangup sampai krem rahang mengunyah.

Dah tazabar nak tunggu jam 5. Bunyi je mesin punch card tu, kompom aku terus ketik. Hewhewhew~~~

Ermmm...melapar pulak perut ni!

Lupa Diri!

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Hahaha inilah perkara paling lucu pada aku dalam 2,3 hari ini. Disebabkan aku terlalulah bersemangat maka aku telah terbuat kerja orang lain wakakaka!!! Tapi, takpe. Aku pun tak kisah. Dah aku terlebih rajin. Apa boleh buat.

Alkisahnya begini. Aku macam biasa setiap pagi masuk opis aku akan buka emel dulu. Kedua, buka Blogger (hehe). So, dalam emel tu ada arahan daripada Setiausaha Kelab Induk di Ibu Pejabat yang mengarahkan Setiausaha Kelab Cawangan untuk menyemak semula nama ahli kelab berserta maklumat peribadi seperti nombor kad pengenalan dan alamat pos/rumah.

Disebabkan emel itu dipanjang kepada semua warga JTK Sarawak maka aku dengan tak bertanya dan semangat terus buka attachment yang diberikan dan aku print. Lepas tu, dari semalam aku round satu opis untuk minta dorang semak butir-butir peribadi masing-masing dan minta dorang update alamat pos/rumah. Dah la dalam master list tu nama aku takde. Aku siap WhatsApp lagi Setiausaha Kelab Induk tanya kenapa nama aku takde. Cerita punya cerita, last-last aku kena jugak masukkan nama aku walaupun takde nombor keahlian.

Mujurlah kakitangan dan pegawai di dalam opis ni tak ramai. Sebelas orang je termasuk aku la. So, hari ni maklumat tu semua baru complete dan aku dengan cepatnya nak membalas emel dari Setiausaha Kelab Induk. Entah macam mana aku boleh terdetik mau cek buku catatan aku tahun lalu. Cek punya cek, aku tepuk dahi! Rupanya aku bukan Setiausaha hahahaha...aku Timbalan Pengerusi...*facepalm*


Abaikan tulisan bak cakar ayam hitu. Sila tengok je nama yang kena highlight dengan kotak merah. Tu nama aku sebagai Timbalan Pengerusi. Setiausaha sebenar ialah kak Chis. Huhuhu...

Sudahnya, aku just tulis macam ni dekat dalam emel yang aku send dengan Setiausaha Kelab Cawangan yang sebenar.

"Salam Sejahtera,

Puan,

Sila panjangkan emel ini berserta lampiran kepada Setiausaha Kelab Induk untuk tindakan selanjutnya.

Sekian, terima kasih. "

Dalam emel tu aku siap bagi attachment yang aku dah taip kemas-kemas dan teratur mengikut format yang telah disediakan ye. Hahaha...

Power tak tahap blur aku??? Power tak power. Yang penting sekarang aku takkan lupa diri lagi hahaha...

Pengerusi PIBG : Pengerusi Persatuan Ibu Bapa Garang

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Amboi!!! Kemain lagi tajuk entri ko Jah!!!

Semalam aku join mesyuarat penubuhan jawatankuasa penyelaras tabika perpaduan dekat sekolah dorang Chang2 & Adik Icha. So, Pegawai Perpaduan yang mempengerusikan mesyuarat tu macam biasa la. Dengan mukadimah dan sebagainya. Aku tak concentrate sangat sebab aku risaukan Chang2 dengan Adik Icha yang sedang bermain di playground sekolah.

Aku ni asyik tertoleh-toleh ke tingkap luar gara-gara nak tengok dorang kat mana. Tiba-tiba time pemilihan AJK, tetiba je aku kena tunjuk oleh sorang mak budak tu untuk jadi pengerusi. Aku pun terkejut la. Dia tunjuk aku, aku pegi toleh dekat belakang aku. Mana la tau ada orang lain lagi yang duduk di belakang aku. Aku toleh, yang ada Cikgu Eda. Lepas tu, mak budak tu siap cakap lagi, tu yang perempuan pakai spek tu hahahaha...Aku dah kelu. Tak tau nak cakap apa. Nak calonkan orang lain, aku tak tau nama. Nak main tunjuk macam tak elok sebab rata-rata mak budak yang ada semuanya lagi otai dari aku. Ke aku je yang perasan muda hahaha padahal umur dah 31 tahun tahun ni.

Dah tu, aku harapkan la ada orang lain yang nak calonkan kawan-kawan dorang sebab aku tengok mak-mak budak semua tu, macam rapat je...macam dah biasa je. Elok je aku tengah usha mak-mak budak yang lain, tetiba ada suara bagitau cadangan ditutup. Ah sudah. Pegawai Perpaduan tu pun tersengih-sengih tengok aku kalut semacam hahaha. Dan secara rasminya, aku jadi Pengerusi Jawatankuasa Penyelaras Tabika Perpaduan (JPTP) untuk penggal ini. Chewah hahaha. Macam Yang Berhormat plak rasanya hahaha...

Aku balik rumah, aku cerita dengan my husband. Aku kata aku jadi Pengerusi PIBG. Dia tanya apa tu? Aku jawab, Pengerusi Persatuan Ibu Bapa Garang. Hahaha...

Blur je muka husband aku.

Tuesday, January 19, 2016

Pasca Demam : Makan Bubur Dari Beras Kampung

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Post pasal pasca demam lagi. Hari ni aku masak bubur dari beras kampung yang mak aku tanam sendiri. Dia bagi kat aku time aku pergi balik kampung bapak aku untuk hadir kenduri tahlil ke 100 hari untuk arwah datuk dan arwah nenek aku sebelah bapa dekat Beaufort haritu. Boleh rujuk balik entri tu dekat SINI ye.

Beras ni unik tau. Kaler dia macam kemerah-merahan sikit la. Tapi, paling sesuai kalo buat bubur. Jenis beras dia sangat berkanji dan wangi. Kalo makan sekali, kompom nak lagi hehehe...

(Klik Untuk Kasi Besar Mata)

See. Lain kan warna beras dia. Ada kemerah-merahan sikit. Haritu aku ada bawa pegi opis dan masak dekat pantry. Semua orang suka. Kalo mak aku, dia suka masak jadi nasi. Tapi, aku lebih suka rasa dia if dia jadi bubur. Rilek je main pakai bahasa dia. Macam la beras tu orang kan hahaha...


Tadaaa!!! Sudah siap jadi bubur. Hari ni aku masak bubur aku tak letak apa-apa perasa selain minyak masak sikit. Sikiiit je hehe. Lepas tu sampai opis, aku letak garam sikit, dengan kriuk kriuk dari perencah Mi Sedap. Memang pergh! Kalo letak minyak bijan, kicap cair dengan lobak jeruk tu lagi nyaman.

Tiba-tiba aku rindu mak. Rindu kampung. Dulu-dulu sebelum aku dapat kerja, aku duduk di kampung. Bila musim menanam padi tiba, aku akan diimport ke sawah padi untuk jadi tukang masak. Sebab kalo nak suruh aku turun menanam padi memang tak la. Aku kan tak tahan panas. Cair nanti eheh hahaha...Tak la. Memang aku suka turun ke sawah padi dan suka ambil sayur-mayur fresh dari kebun mak. Kemudian, main campak je ke dalam kuali. Masak. Makan. Kenyang. Masak tu pun bukan pakai dapur gas ok, kitorang pakai dapur kayu. Rasa makanan dia memang pegi wa cakap lu. Berebut makan. Kadang-kadang mak akan beli ikan sungai atau ikan air tawar dari peraih atau direct dari nelayan untuk dijadikan lauk untuk dihidangkan kepada sanak saudara yang sama-sama bergotong-royong menanam padi mahupun semasa menuai padi.

Ini rupa padi huma yang jadi bubur dekat atas tu

Mak aku. Gambar 6 tahun yang lalu.

Tetiba lagi aku rindu dengan gambar-gambar yang aku pernah ambil dan abadikan dalam Flickr. Kalo korang senang-senang, boleh la klik dekat gambar bawah ni untuk tengok gambar-gambar yang aku simpan dalam Flickr. Tapi, aku cuma ambil gambar guna HP + Kamera Digital Olympus je tau. Aku masih tak mampu nak beli Kamera DSLR. Banyak komitmen lain lagi yang memerlukan aku untuk sentiasa berjimat-cermat di dalam membelanjakan duit.

(Klik Sini Untuk Tengok Flickr)

Maaflah ye. Gambar dekat dalam tu banyak yang tak ok. Tau la ambil gambar pakai HP dan Kamera Digital yang cikai je. Dah tu resolusi dia tak sama dengan Kamera DSLR. Tapi, semua gambar tu ada elemen nostalgik bagi aku. Bila aku tengok gambar-gambar tu, satu-satu cerita yang berkaitan mesti berlegar-legar di ruang minda. Sigh~~~

Panjang pula bebelan orang pasca demam ni. Makin dilayan, makin la down memory lane kan. Ok la, sampai jumpa lagi esok. Kbai!

GIVEAWAY January 2016 By Mezquitalifestyle

http://mezquitalifestyle.blogspot.my/2016/01/giveaway-january-2016-by.html
(Sila Klik Banner Untuk Join)

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Alhamdulillah. Hari ini dah lebih baik dari semalam. Baru ada mood nak bersegmen ber-GA bagai. Well, komen untuk blog Mezquita ni...bagi aku is PERFECTO! Dah tak perlu nak tambah apa-apa. Just keep it up that way. Tak semak. Saujana mata memandang. Blog aku ni lagi semak tau hehehe...

By the way, i join tau :D

Giveaway Cash RM500 Jan 2016 by Emas Putih

Giveway January Cash RM500 by Emas Putih| Salam. Dijemput join GA uzu ni. GA pertama untuk tahun 2016. Sila tekan banner kalau nak join GA ini. Terima kasih.
[Tekan Banner Di Atas Untuk Join]

Ini ada satu produk baru yang membantu menghilangkan jerawat dalam masa 24 jam iaitu REFINITY Acne Hydrogel ! Ada 6 sebab kenapa anda perlu mencuba hilangkan jerawat anda dengan cepat iaitu :

1. PANTAS BERTINDAK
Formulasi Acne Hydrogel FOKUS pada rawatan jerawat dan bekas jerawat bagi menjadikan wajah anda kembali licin bersih berseri.

2. SENANG & MUDAH
Hanya sapu 2 kali sehari dan tunggu hasilnya. Cepat meresap dan kering tanpa rasa kesan minyak.
3. SESUAI UNTUK KULIT SENSITIF
Tidak seperti produk lain di pasaran, Acne Hydrogel diperbuat dari bahan herba Asli yang sangat efektif dalam rawatan jerawat dan bebas dari bahan kimia. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

4. PENGIKTIRAFAN
Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (NOT151105679K) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PO-BMF-PPIM01407). Diyakini halal dan dijamin keberkesanannya.

5. 98% PENGGUNA BERPUAS HATI
Hampir 10,000 botol dijual setiap bulan dan hampir kesemua pengguna berpuas hati dengan kesannya. Setiap hari kami menerima testimoni positif dari pengguna.

Sesiapa yang berminat boleh dapatkan REFINITY Acne Hydrogel di http://refinity.com.my/ . Hilangkan jerawat anda semudah A B C dan sepantas kilat dalam masa 24 jam !!

Harga : RM70 sebotol / 2 botol RM130 *hargapromosi*

Giveaway January 2016 Cash RM500 by Emas Putih disponser oleh Emas Putih , dan Refinity Malaysia. Terima kasih kerana join GA ini :)

Segmen Bloglisted by Misya 2016

http://www.aimisyahirah.com/2016/01/segmen-bloglisted-by-misya-2016.html 
(Sila Klik Untuk Join)

MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz

Assalamualaikum
MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz | MAA Takaful berhad merupakan satu syarikat insurance yang telah lama bertapak di Malaysia. Simpanan bertakaful MAA adalah simpanan yang dilaburkan di dalam dana syariah, yang menepati segala aspek- aspek yang telah ditetapkan dalam islam. Dana ini juga dilindungi oleh PDIM yang menjaga institusi perbankan dan insurans sekiranya terjadi apa-apa kepada syarikat pelaburan.

Peningkatan kos sara hidup yang tinggi kadang kala memaksa kita untuk membuat persediaan keewangan awal bagi mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak diingini berlaku pada masa akan datang. Lebih-lebih lagi persediaan KOS PENDIDIKAN ANAK-ANAK masa kini. Mennyedari masalah ini, MAA Takaful dengan berbesar hati menghulurkan tangan kepada anda para Ibu Bapa bagi membimbing anda dalam merancang keewangan dari aspek pendidikan anak-anak anda. Dengan perancangan keewangan ini, anda bakal menerima sebanyak RM 25 930.00 dengan hanya penyimpanan RM 100 setiap bulan. Memang berbaloi. Untuk maklumat lanjut sila klik (DI SINI).


Bagi membantu anda mendapatkan maklumat terperinci tentang Pakej Pendidikan Takaful ini, boleh lah bertanya dengan mana-mana agent MAA Takaful ataupun bertanya secara personally dengan Encik Nizam di talian 0176338008 (call/whatsapp/telegram). Sudah pasti layanan istimewa akan diberikan. (Klik di sini kalau nak mengurat abang Nizam ni yer)

Anda semua inginkan barangan seperti Diari dan Cash khas dari MAA takaful? Jom join MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz. Syarat-syarat seperti berikut:

Syarat-syarat:

1. Sila follow blog di bawah
2. Buat satu entri SEBIJIK macam entri ni siap dengan banner dan backlink segala bagai dengan tajuk MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz. Nak mudah copy and paste coding kat bawah ni jer (WAJIB)

3. Dah sudah buat entri SEBIJIK macam entri ni, paste link URL entri dalam runagan komen di bawh ni.

Mudah kan? 3 step je. Tak banyak la. Hehehe

Hadiah yang bakal di menangi

Tempat pertama - RM50 + Diari Khas dari MAA
Tempat kedua - RM 30 + Diari Khas dari MAA
Tempat ke tiga - RM 20 + Diari Khas dari MAA
Saguhati 1 - Diari Khas dari MAA
Saguhati 2 - Diari Khas dari MAA
Saguhati 3 - Diari Khas dari MAA

Pemilihan pemenang adalah secara random by Random.org

Jangan lupa join tau. Sila la war-warkan pada yang lain. Tarikh Tutup Penyertaan adalah pada 31 Januai 2016.

**Senarai peserta akan di kemaskini dari semasa ke semasa.

With Love
Papaglamz

-seikian-

Monday, January 18, 2016

Pasca Demam : Tiada Mood Nak Bersegmen / Ber-Giveaway

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Badan rasa tak sedap. Mata pun layu je. Rasa nak tido je. Lelangit dah rasa perit. Aku tengok banyak segmen baru dan GA baru tapi jiwa ni tak berapa nak dan la nak join. Tunggu sihat sepenuhnya la huhuhu...

Apa-apapun mudah-mudahan sakitku ini dapat menghapus dosa-dosa kecilku. Amiin.

Pssst : Dalam pasca demam pun sempat juga ber-BW tadi walaupun sikit-sikit. Hihihi~~~

Libur : Satu Malam Di Temburong, Brunei DS

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Dua hari yang sangat berkualiti dengan anak-anak diserikan lagi dengan jemputan dari kakak ipar aku yang tinggal di Temburong, Brunei DS. Hari Sabtu lalu, macam biasa. Aku layan anak-anak, tengok kartun sama-sama, makan sama-sama, baring sama-sama hehe...Si papa dorang macam biasa la, aktiviti hujung minggu mesti fulltime pergi memancing.

Tengahari si papa dorang balik dari memancing kelam kabut je rupa. Rupanya kakak ipar aku dari Temburong call sebab nak jemput kitorang datang rumah dia. Ada makan-makan katanya. Husband aku pulak, lepas makan tengahari tu sibuk bersiap-siap sebab nak ambil mak mertua dan adik ipar aku dekat Medamit.

Aku pun eksaited jugak la sebab lama dah tak berkunjung ke rumah dorang. Dan lagi satu time cuti Xmas haritu, kakak ipar aku sekeluarga tak balik kampung. So, tak la berkesempatan nak berjumpa. Anak-anak pun asyik sebut nama kakak je (kazen dorang).

Begitu begini, jam 7.00 malam kami bertolak. Sebab mak mertua dan adik ipar aku sampai di rumah jam 6.30 petang. Aku sempat bawa extra baju dan towel plus pampers extra untuk Adik Icha. Kan dia masih pakai pampers pada waktu malam.

Sampai je dekat sana, terus dijamu dengan makanan. Kakak ipar aku siap panggang sayap ayam lagi tau. Tapi, yang paling best pencuci mulut dia. Biskut marry cheese leleh, ada oreo tabur dan milo tabur di atasnya. Memang pergh! Tapi, sorry aku tak ambil gambar sebab segan la. Lagi-lagi time tu ada keluarga sebelah biras aku datang. Nanti apa plak dorang cakap. Macam sakai pun ada hahaha...

Malam, kitorang berborak-borak sampai tak hengat masa. Ya la, dah lama tak jumpa kan. Mesti banyak cerita nak dikongsi lebih-lebih lagi cerita pasal anak-anak. Aku sempat screenshot tab dan hp aku.


Yang ni gambar dari tab aku. Roaming you. Tak payah nak sibuk on mobile data. Habis macam tu je nanti. Simkad yang aku pakai untuk tab ni adalah nombor line Sarawak tau. Alaaa...Maxis yang free tenet tu. Sampai di Brunei dia jadi b mobile. Kalo line Celcom masuk Brunei jadi DST Com.


Yang ni pulak gambar screenshot dari hp aku. Yang ni guna Simkad line Sabah. Lama dah pakai nombor ni. Since 2005 okay. Hehe...Aku memang jenis tak suka tukar-tukar nombor. Nostalgia juga nombor ni. Dah 11 tahun dah. 2005 aku masih belum bekerja. Masih menganggur lagi. Masih menunggu result STPM keluar hahaha...Ok, back to the story, line Sabah ni kuat sikit. Tak dimakan dek roaming. Dia bubuh emergency call saja hehe...


Yang ni je gambar aku sempat ambil malam tu. Gambar atas ; Adik Icha dengan Kakak Bibi. Gambar bawah ; Chang2, Kakak Gendut dan Adik Icha. Kakak Bibi lagi konsentret tengok tv. Kakak Gendut dorang tu rajin layan dorang bermain. Adik Icha pun lekat jak dengan Kakak Gendutnya. Dah dia pun sama-sama gendut dan sama-sama comel kan hehehe...

Malam tu, kalo nak diikutkan kitorang nak balik je. Mak mertua dengan adik ipar aku memang kompom tidur sana sebab kakak ipar dah janji nak hantar dorang balik keesokannya. Lagi pula, aku dan si husband tak bawak pun baju untuk bermalam. Tapi, bila dah asyik berbual, masa pun dah tak ingat. Kalo diikutkan boleh je balik. Sebab gate dekat border tutup jam 12.00 tengah malam. Tapi, kakak ipar aku pun dah pujuk-pujuk tak suruh kitorang balik, so bermalam je la hehehe. Jam 12 lebih jugak la baru siap berbual itupun aku terpaksa stop sebab nak bagi Chang2 dan Adik Icha tidur. Selagi aku tak tidurkan dorang, selagi tu la dorang masih bangun. Kami tidur dekat ruang tamu je. Sambil-sambil tengok tv. Tapi, tapi tapi...satu je masalah aku. Aku tak tahan nak pakai aircond. Aku sangat sensitif. Tak senang aku tido. Nak offkan aircond, macam tak sesuai pulak sebab masa tu kakak iparku masih berbual dengan husband aku.

Bila kakak ipar aku dah naik, aku naikkan suhu. Dari 18 darjah celcius kepada 24. Tu pun masih sejuk lagi. Sejam sekali kot aku terbangun sebab nak terkencing. Mana lagi tak tahan sejuk. Sudahnya sekarang ni aku dah start berhingus dah hahaha...macam budak-budak kan.

Pagi keesokannya, aku ambil peluang keluar jalan-jalan dekat depan rumah je. Sempat la juga snap gambar sekeping dua hehe...

Setiap rumah di Negara Brunei DS mesti ada gambar Sultan Brunei dan Permaisuri

Pandangan dari luar rumah. Cuba tengok apa yang korang perasan dalam gambar ni?

My majestic ride. Wira ku lari gagah berani...Chang2 dan Adik Icha interframe

Lagi sekali. Apa yang korang perasan dalam gambar ni?

Sistem penomboran rumah

See. Ok aku bagi jawapan dekat soalan yang aku tanya tu. Semua rumah-rumah tu tak fully berpagar. Ada pun pagar hanya sebagai pembahagi rumah sahaja. Dia tak bertutup habis dengan pagar. Apa persepsi yang boleh kita fikir di sini? Keselamatan di Negara Brunei DS ni memang terjamin lebih-lebih lagi dengan pelaksanaan hukum hudud. Dekat sana banyak juga pekerja asing. Kebanyakan dari India dan Bangladesh. Tapi, jarang sekali ada kes melibatkan kecurian. Sebab tu rumah-rumah yang ada pun tak dilitupi pagar. Kereta dorang semua jenis kereta import. Ada Mitsubishi, Chevrolette, Mini Cooper dsb...Boleh cuci mata woo tengok orang Brunei punya kereta. Satu buah rumah paling koman pun ada dua buah kereta. Ada rumah yang kami lalui, rumah kampung je, tapi dekat garaj mau dekat 10 buah kereta wooo...Kaya kaya hehe...

Tengahari semalam kami balik. Balik pun bukan dengan tangan kosong. Ada juga kakak iparku bagi ole-ole untuk anak-anak. Apalagi, jajan la. Pelbagai jenis keropok dan gula-gula dia bagi. Meriah la Chang2 dengan Adik Icha ye. Dah balik rumah, budak berdua tu merengek nak jalan lagi. Tak puas main dengan kakak katanya. Alaaa...tak boleh la, esok kan mau sekolah sudah. Pujuk punya pujuk akhirnya mengalah. Aku pujuk guna jajan yang diberi oleh kakak iparku tu hehe...pandai kan.

Boleh tahan panjang jugak aku membebel. Ye la, cerita dua hari punya pasal kan. Ok, last but not least, ni gambar kuih apam warna warni yang dibuat oleh kakak iparku yang dia sempat tapaukan untuk kitorang bawak balik rumah.

Itu dia kuih apam warna warni yang gebus gebas. Banyak sebenarnya, tapi bila dah melahap lupa nak ambil gambar. Sib baik sempat ambil gambar kuih yang cuma tinggal 4 biji ni lagi hahaha...

Sekian.

Friday, January 15, 2016

Done Job For This Week!

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Seriously aku puashati sebab semua tugasan selesai dalam minggu ni. Antaranya ialah :-

1. Kemaskini fail + data di dalam portal
2. Membuat permohonan kemudahan tambang mengunjungi wilayah asal
3. Menyenaraikan Calon bagi jawatan PSH Gred 41

Korang masih tertanya-tanya kan aku ni kerja sebagai apa? Jawatan aku adalah sebagai Pembantu Perhubungan Perusahaan. Pegi cek Portal Rasmi SPA sekarang untuk tengok deskripsi tugas sebagai PPP ni.

By the way, sebelum bercuti untuk esok hari dan hari Ahad, meh aku sharekan view dekat workstation aku dulu mehmehmeh~~~

Fail pink gitewww...yang keratan akhbar tu ada muka aku tau haaa jangan tak tau...


 Decoration yang tak seberapa nak deco...kalo Eric nampak ni mesti dia adui ter berrr...


  
Kasut berlambak di bawah meja tapi selipar tu jugak menjadi poojaan hatikuhhh

Poyos je hahaha...ada aku kesah kata Mak Jemah. Well, itu sahaja sharing pada hari ini. Selamat berhujung minggu yu gaiz ye. Jumpa lagi minggu depan. *(Sebab Sabtu Ahad aku tak post apa-apa entri demi quality time with family)*

Chang2 : Luka Lagi

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Petang semalam. Chang2 luka lagi di lutut. Luka yang dulu tu baru je nak baik, dah luka lagi balik. Macam biasa la. Dia kan anak mak. Bila dah sakit, memang menepek setepek dekat mak die nye adui ter berrr...


Time aku baru sampai depan rumah, baru nak parking cun punya...aku dah nampak dia duduk depan pintu rumah. Aku masih kat luar pagar sebab aku masih struggle nak parking kereta. Dah tu, Adik Icha pegi sambut aku di pintu pagar dengan senyuman nak pow mak dia. Tapi aku tak terpedaya. Tak sekali-kali hahaha...

Chang2 pun mulalah. Bila nampak jak kelibat mak dia yang cun melecun ni, terus cair. Ayaq mata mulalah meleleh. Hingus jangan cerita la. Sebelas dah keluar dari lubang hidung. So, aku pun tanya la papa dia apa jadi. Papa dia cakap, Chang2 tengah bermain sambil berlari-lari. Tetiba kaki dia tersandung. Jatuh la. Itulah hasilnya yang ada dekat lutut dia tu. Tsk tsk tsk.

Baru je 10 hari lepas luka di tempat yang sama. Jatuh juga. Tapi, tu sebab dia kejar anak kucing sampai ke belakang rumah. Last-last, terjatuh jugak akhirnya ke tanah. Eh, macam tupai. Aku ada update jugak pasal tu dekat >>SINI<<


Hahaha mulut dah jadi huruf C terbalik daaa...Macam tu la anak aku. Manjanya ya ampun. Tapi, baik dan mendengar kata. Walaupunnn...ye la sebagai mak mak ni, aku kena doakan yang baik-baik saja untuk anak-anak. Saham aku di atas SANA nanti. In Shaa Allah. Amiin.

Balik ni nanti kena bawak la dorang jalan-jalan lagi round taman. Hiburkan hati sendiri dan hati anak-anak. Siapalah aku tanpa anak-anak kan. Eh, ter emo le pulak. Oklah.

Gambar : Trending. Aku Pun Nak Jugak


Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

Hehe. Saje je nak up entri. Hari ni agak sibuk sikit. Ye la hari Jumaat kan. Waktu bekerja tu agak singkat dari hari-hari biasa. Now, dah masuk waktu rehat dah. Dekat sini waktu rehat hari Jumaat bermula dari jam 11.30 pagi hingga jam 2.00 petang. Sekejap lagi aku nak ambil budak berdua tu kat sekolah.

Cerita pasal gambar, selalu aku nampak orang post gambar serupa gini dekat IG la, dekat FB la...So, aku pun sakai nak jugak buat. Tak nak rugi ikut trend katenye hahaha...tapi, selalunya orang ambil gambar dengan pasangan, aku plak ambil gambar dengan anak. Ok le tu kan. Hehe...Ok, dah 11.45 pagi. Aku nak chau dulu. Kbai!