Thursday, February 4, 2016

Throwback : Aktiviti Chang2 & Adik Icha Di Sekolah

Assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua semoga bahagia!!!

21.01.2016 - Cikgu Eda ada send gambar dekat group WhatsApp pasal aktiviti murid Tabika Perpaduan. Aktiviti dorang masa tu ada berkenaan dengan GIGI. Dorang jemput nurse dari Pejabat Kesihatan untuk bagi penerangan kepada murid tentang cara-cara memberus gigi dengan betul.

 (Gambar : Chang2 paling depan baju merah + hijau)
 
Lama benor ko merenung berus gigi itu ye anakku. Chang2 ni sceptical sikit. Dia susah nak terima situasi di mana dia perlu menggunakan sesuatu peralatan yang bukan miliknya huhuhu...tambahan lagi dia ni adalah seorang pembersih.


Gigih nurse menunjukkan replika gigi dengan anak-anak murid. Aku dulu pun macam ni jugak nak hehehe...tapi aku sangatlah takut bila pemeriksaan gigi di buat di sekolah. Huuu~~~


Chang2 dengan Adik Icha memang inseparable. Duduk pun mau dekat. Tapi, best tengok dorang khusyuk mendengar penerangan dari nurse tu. Anak-anak murid yang lain pun sama. Best!

Time mandi. Masing-masing dah tak mau mama tolong beruskan gigi. Masing-masing nak berus gigi sendiri. Ok la, ringan sikit tugas mama kan hehehe...besar dah anak-anakku.

Cerita pasal gigi, ekceli gigi ai tak cantik ok. Kes gigi berlubang jangan cerita la. Kalo ai pergi dentist, kompom habis semua gigi kena cabut. Tapi, ai tak nak pakai gigi palsu. Nanti nak kena pakai polident lagi, maintenance high huhuhu. Tu la sapa suruh malas jaga kebersihan gigi time kecik. Makan gula-gula banyak. Rasain lho!

Kawan-kawan, jagalah kebersihan gigi masing-masing. Jika yang dah ada anak tu, pastikan anak kita rajin memberus gigi. Syukurlah gigi Chang2 dan Adik Icha masih dalam keadaan baik sebab aku memang tak kasi dorang banyak makan yang manis-manis. Maknye je yang terlebih suka makan benda manis hahaha...

APTB!

1 comment:

Ahmad Hasif said...

Terima kasih atas peringatan tu...

Assalam jemput join GA saya...

https://www.biskutsemperit.my/2016/02/giveaway-cash-rm30-feb-2016-by-ahbar.html